Jedan od najljepših Vaskrsa u Mostaru u znaku mladosti

Mostarski Srbi danas su posebno ponosni na dešavanja u dolini Neretve i to sa pravom. Danas je mostarska Prosvjeta podijelila 97 stipendija učenicima i studentima iz Hercegovine, a na drugom dijelu grada odigrao se prvi Vaskršnji turnir mladih koji je okupio na jednom mjestu srpsku djecu iz cijelog Mostara.

Organizatori Vaskršnjeg turnira koji je održan na igralištu kod Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju je novoosnovani Srpski omladinski klub ”Božuri” iz Mostara koji okuplja srpsku omladinu.

Na turniru se okupilo oko 50 djece školskog i predškolskog uzrasta. Za predškolce i djevojčice organizovane su igre na poligonu kao i takmičenje u nošenju jajeta u kašici.

Osnovci su igrali turnir u fudbalu, dok su srednjoškolci igrali basket tri na tri.

Svakako je najbolja atmosfera bila prilikom fudbalskog turnira, a najbolja ekipa bila je „Lavovi“ trenera Aleksandra Ružičića, dok je drugo mjesto bila ekipa „Delija“ pod vodstvom vjeroučitelja Njegoša Veljančića. Treća je bila ekipa „Bjelopoljac“, a četvrta „Saransak“.

Djeci su podijeljene diplome i medalje, a cjelodnevno druženje za njih je bila najveća nagrada.

Marko Bulajić ispred SOK „Božuri“ kaže da je želja svih da se i naredne godine održi isti, samo još masovniji turnir i da okupljanje mladih za Vaskrs postane tradicija.

Bulajić priča da ovo udruženje okuplja mlade od 16 do 35 godina koji žele da aktivno učestvuju u zajednici i koji dijele iste ciljeve poput rada sa mladim i djecom, kao i rada na poboljšanju položaja srpske zajednice u Mostaru, sa akcentom na mlade i djecu.

Planovi mostarskih „Božura“ su da u ovoj godini provedu još dvije aktivnosti, jedna od njih je radionica „Ćirilica moje prvo pismo“ i bazar knjiga.

Bulajić govoreći o položaju mladih u Mostaru kaže da svi mladi u dolini Neretve imaju iste probleme, ali pored problema u vezi nemogućnosti zapošljavanja kod srpske zajednice je prisutan problem nacionalne prirode i nedostatak mladih jer je srpska populacije u Mostaru, kako kaže, starije dobi.

-Uspjeh ovoga udruženja bit će ako uspijemo omasoviti naše mlade u Mostaru, poručuje Bulajić.

Jedan od organizatora Aleksandar Ružičić kaže da je ovaj turnir od velikog značaja za zajednicu jer je ovo prilika da se djeca okupe i upoznaju.

 

Prethodni članakMOSTAR: Prosvjetinu stipendiju ”Vladimir Ćorović” dobilo 97 učenika i studenata iz Hercegovine
Naredni članakHrvatska spremna da plati kauciju za Tačija i druge pripadnike OVK