JAVNI POZIV ZA DODJELU POMOĆI energetski siromašnim domaćinstvima u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je na web stranici javni poziv i prijavni obrazac za selekciju domaćinstava, a u okviru provođenja programa EU pomoći dodjele sredstava energetski siromašnim domaćinstvima u Federaciji BiH.

Javni poziv je dostavljen i općinama i gradovima, a bit će otvoren od ponedjeljka, 23. oktobra do 10. novembra 2023. godine, objavljeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Prijave sa traženom dokumentacijom podnosiće se u opštinama i gradovima i to prema mjestu prebivališta, a pravo na prijavu imaju domaćinstva razvrstana u četiri kategorije.

Kategorija 1: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kategorija 2: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kategorija 3: Domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko- invalidsko osiguranje i to pod uslovom da nisu korisnici razmjerne penzije s inostaranstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tokom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Kategorija 4: Domaćinstva/kućanstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom periodu nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543 KM).

Javni poziv sa prijavim obrascem dostupan je na ovom linku.

Prethodni članakZANIMLJIVA VJEROVANJA Hljeb, so i kafa privlače novac u vaš život, evo i kako
Naredni članakŠANTIĆEVA DRUGA KUĆA ČUVA USPOMENE NA POETSKOG VELIKANA