Jašarevići spasili ikone iz mostarskih crkava i vratili ih sveštenicima

Uoči Nove godine, porodica Jašarević predala je mostarskim pravoslavnim sveštenicima dvije stare ikone koje su spašene i sačuvane prilikom stradanja Saborne i Stare crkve u Mostaru.

Riječ je o ikonama Presvete Bogorodice i Svetog velikomučenika Georgija, rekli su Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar.

Porodica Jašarević živi u blizini Vladičanskog dvora u mostarskom naselju Brankovac, a domaćin ove porodice, pokojni Ramiz Jašarević od proteklog rata čuva ove ikone i imao je namjeru predati ikone prilikom osvještanja Saborne crkve u Mostaru.

Međutim, Ramiz je preminuo prošle godine.

“Njegova supruga Jasna i sin Nedžad Jašarević odlučili su ovaj ljudski i susjedski gest obaviti, a povodom završetka građevinskih radova na crkvi i na taj način mostarskim pravoslavnim sveštenicima čestitati predstojeće Božićne i Novogodišnje praznike”, kazali su iz mostarski sveštenici.

Saborna crkva Svete Trojice još nije do kraja obnovljena i u njoj se ne vrše redovna bogosluženja.

Građevinski radovi na Sabornom hramu su završeni, a ostalo je da se uradi enterijer, parter, kapija, potporni zid.

Saborna crkva Svete Trojice do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Prethodni članakMostarska bolnica: Devet osoba preminulo, 399 pozitivnih
Naredni članakStarac podlegao nakon saobraćajne nesreće