Jablanički privrednici najavili blokadu ceste M-17

Nakon što su Ceste Federacije BiH najavile za ponedjeljak početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar, reagovali su iz Udruženja privrednika Jablanice te najavili blokadu magistralnog puta M-17. “Obavještavamo Vas da je na sastanku Upravnog odbora Udruženja privrednika Jablanica održanog 7.1.2021. godine, donesen je zaključak za mirno okupljanje i blokadu prometnice M-17 zbog neispunjavanja naših zahtjeva povodom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja. Iz ovog udruženja su poručili da će u četvrtak u 15 sati blokirati tunel Crnaja na magistralnoj cesti M-17. Odmah nakon najave pripremnih radova uslijedile su reakcije iz Udruženja privrednika Opštine Jablanica.

Predsjednik Udruženja Jusuf Džafić kazao je za Federalnu televiziju da će saobraćaj biti zaustavljen na 15 minuta kako bi na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo zbog najave JP Ceste FBiH o početku pripremnih radovi na rekonstrukciji ovog tunela.

“Do sada smo uputili brojna pitanja višim nivoima vlasti. Tražili smo alternativno rješenje i pisane garancije da saobraćaj neće biti zatvoren preko 15 minuta u jednom pravcu kada dođe do rekonstrukcije tunela. Odgovor još nismo dobili”, pojasnio je Džafić.

S tim u vezi uputili smo relevantnim institucijama zahtjev za odobrenje i iskazivanje nezadovoljstava mirnim okupljanjem i blokadom prometnice, piše u priopćenju ovog udruženja koje je poslano redakciji Radio Sarajeva.

Kako se navodi, s obzirom da su u više navrata imali sastanke i obraćanja višim nivoima vlasti u FBiH bez konkretnog odgovora na postavljena i tražena pitanja, moraju samo sa žaljenjem konstatovati da se za ova četiri mjeseca koliko je trajala njihova borba se nije ništa promijenilo, da nisu dobili nikakve konkretne garancije da planirani radovi neće proizvesti negativne uticaje na život i poslovanje građana Jablanice.