Izvoz vrijedan 205 miliona KM: Namjenska industrija u BiH SVE VIŠE JAČA, tržište nam u SAD, Slovačkoj, Bugarskoj, Iraku, Srbiji i Turskoj

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više jača i svoje proizvode plasira na mnogobrojna tržišta širom svijeta, te predstavlja veliki potencijal države.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH rekli za da izvoz namjenske industrije Bosne i Hercegovine nastavlja ubrzano da raste.

U periodu januar-maj 2024. godine izvoz je iznosio 205 miliona KM i veći je za 48% u odnosu na isti period 2023. godine, kada je iznosio 139 miliona KM. Najveći rast primijećen je kod izvoza detonirajućih i sporogorećih štapina (+76%) i municije (+40%). Najviše smo izvozili u SAD, Slovačku, Bugarsku, Irak, Srbiju i Tursku – naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Tako će oni od 17. do 21. juna organizovati zajednički nastup kompanija iz BiH iz namjenske industrije na prestižnom sajmu “Eurosatory'24” u Parizu u Francuskoj.

Ekonomista Igor Gavran ističe da je potencijal u namjenskoj industriji ogroman, ali da ipak ovi pozitivni rezultati nisu dovoljni.

-Naime, mi većinom izvozimo municiju, projektile i slično, a prije rata smo proizvodili avione, helikoptere i ozbiljne sofisticirane sisteme poput višecjevnih raketnih bacača, haubica i učešća u proizvodnji tenkova i oklopnih vozila. Danas je neophodna i proizvodnja dronova i sličnih proizvoda ako želite biti konkurentni i atraktivni na tržištu namjenske industrije, ali i  sistemi su još i te kako potrebni. Nažalost, mi ovakve naprednije oblike proizvodnje, čak i unutar države, ne podržavamo, da ne kažem sabotiramo, pa iako imamo domaće kompanije koje proizvode određene vrste oklopnih vozila i lakog naoružanja, biraju se strani dobavljači i ista oprema uvozi iz političkih razloga ili nečijeg privatnog interesa, pa je nekome ‘bliža Kanada od Bratunca’ – naglasio je Gavran.

Dodao je da bi najbolji put domaće namjenske industrije bila obnova regionalnih veza, kada su se zajedno proizvodili napredni sistemi u Jugoslaviji i onda zajednički nastup i izvoz.

-Također, moramo izbjegavati angažman u tuđim ratovima i izvoz oružja i municije onima za koje znamo da bi ih mogli koristiti za zločine (kao na primjer izvoz Izraelu) – zaključio je Gavran, pišu Nezavisne novine.

Prethodni članakPutin u posjeti Sjevernoj Koreji prvi put poslije 24 godine
Naredni članakOrban: Brisel ignoriše stvarnost i volju naroda