Izrečena kazna bh. porodici koja je pretukla kćerku zbog veze sa Srbinom

Roditelji, stric i tetka mlade djevojke, koji su porijeklom iz BiH, a kojoj su obrijali glavu jer se viđala s mladićem porijeklom iz Srbije, osuđeni su u Francuskoj na godinu dana zatvora uslovno.

Sud u gradiću na istoku Francuske odredio je i petogodišnju zabranu ulaska na francusku teritoriju roditeljima 17-godišnjakinje, prenosi portal Index.hr.

Afera je izazvala burne reakcije u Francuskoj i u inostranstvu, jer je podsjetila na sudbinu hiljade obrijanih Francuskinja nakon oslobođenja jer su bile u vezi s njemačkim vojnicima tokom okupacije.

Djevojka i članovi porodice njenog momka na sudu su rekli da je bila odvedena u sobu gdje su je četiri odrasle osobe tukle, a stric obrijao.

Roditelji, stric i tetka priznali su “tek jedan ili dva šamara” i rekli da ju je obrijao otac kako bi je kaznio nakon što je četiri dana bila u bijegu s tri godine starijim mladićem.

“Roditelji su me tukli rukama i nogama”, izjavila je djevojka i objasnila da su se “protivili braku i njihovoj vezi zbog religije”.

Članovi njene porodice poriču tu verziju i tvrde da nisu pretukli devojku, a otac kaže da ju je “samo obrijao, a majka dva puta ošamarila”.

Međutim, to objašnjenje, uz ozbiljan nalaz ljekarskog pregleda – slomljena rebra i brojne hematome, zbog čega je devojka provela dvije sedmice u bolnici, sudijama nije bilo dovoljno uverljivo.