Izraelska vojska ušla u kompleks bolnice Al Šifa; Guteres pozvao na hitan prekid vatre

Četrdesti dan sukoba Izraela i Hamasa. Izrelska vojska tvrdi da je probila odbranu Hamasa u gradu Gazi i ušla u kompleks bolnice Al Šifa. Hamas tvrdi da su Izrael i SAD krivi za raciju izraelske vojske na najveću bolnicu u Gazi. Dok Tel Aviv smatra da Antonio Guteres nije sposoban da vodi UN, prvi čovjek Svjetske organizacije poziva na hitan prekid vatre.

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su pronašle oružje i Hamasovu opremu u bolnici Al Šifa u Gazi, prenio je “Tajms of Izrael”.

Zasad ništa ne ukazuje na to da se taoci drže u najvećoj palestinskoj bolnici, ali IDF vjeruje da bi njihova operacija mogla da donese obavještajna saznanja o taocima.

Izraelska vojska poručuje da tokom ulaska u bolnicu nije bilo napetosti između njihovih trupa, sa jedne strane, i pacijenta i medicinskog osoblja, sa druge strane.

Dodaje se da je najmanje pet pripadnika Hamasa ubijeno tokom oružanog sukoba ispred bolnice, a da nijedan izraelski vojnik nije ranjen.

Izraelska vojska predala je inkubatore, hranu za bebe i lijekove bolnici Al Šifa u Pojasu Gaze, saopštila je izraelska vojska.

– Možemo da potvrdimo da su inkubatori, hrana za bebe i medicinska oprema i lijekovi koje je donijela izraelska vojska predati bolnici. Naši medicinski timovi i vojnici koji govore arapski jezik su na terenu kako bi osigurali da pomoć dođe do onih kojima je potrebna – napisala je izraelska vojska na platformi H.

Hamas okrivio i Bajdena za ulazak izraelske vojske u bolnicu Al Šifa

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da i predsjednika SAD DŽozefa Bajdena smatra odgovornim za upad izraelske vojske (IDF) u medicinski kompleks Al Šifa.

Hamas je naveo da je izvještaj američkih obavještajnih službi od utorka, u kojem se podržava izraelski zaključak da njegovi militanti vrše operacije u Al Šifi, zapravo bilo “zeleno svjetlo” za upad IDF-a, prenio je Rojters.

Hamas je ranije odbacio tvrdnje SAD i Izraela da najveću bolnicu u Gazi koristi kao svoj komandni centar.

– To što su Bijela kuća i Pentagon usvojili lažnu (izraelsku) priču, tvrdeći da pokret otpora koristi medicinski kompleks Al Šifa u vojne svrhe, bilo je zeleno svjetlo da okupator počini još masakra protiv civila – istakao je Hamas.

Iz Hamasa su, takođe, pozvali Ujedinjene nacije da formiraju međunarodni komitet koji će provjeriti sve bolnice “kako bismo razotkrili laž koja je dio narativa okupatora i njengovog saveznika, Vašingtona”.

Huti lansirali seriju balističkih raketa na vojne ciljeve u Izraelu

Јemenski Huti saopštili su da su lansirali seriju balističkih projektila na različite vojne ciljeve u Izraelu, uključujući grad Eilat.

Portparol militantne grupe je rekao da je lansiranje uslijedilo “nakon 24-časovne vojne operacije” koja je uključivala gađanje dronovima ciljeva u Izraelu, prenosi Rojters.

– Nećemo oklijevati da gađamo bilo koji izraelski brod u Crvenom moru ili na bilo kom drugom mjestu – poručili su Huti.

Hamas: SAD dale Izraelu zeleno svjetlo za nove masakre

Hamas je saopštio da su Izrael i SAD krivi za raciju izraelske vojske na najveću bolnicu u Gazi, preneo je Si-En-En.

Dodaju da je i upad u bolnicu Al Šifa neuspjeh Ujedinjenih nacija u odbrani Palestinaca.

– Tišina Ujedinjenih nacija i izdaja mnogih država i režima neće odvratiti palestinski narod od odanosti svojoj zemlji i svojih legitimnih prava – navodi se u saopštenju Hamasa.

Dodali su i da su SAD dale Izraelu “zeleno svjetlo da počini još masakara protiv civila” podržavajući, kako su naveli, “lažan narativ” Izraela – da Hamas koristi bolnicu Al Šifa kao komandu i kontrolnu bazu.

Si-En-En: Izraelska vojska ušla u kompleks bolnice Al Šifa u Gazi

Pripadnici Odbrambenih snaga Izraela (IDF) ušli su sa tenkovima u kompleks bolnice Al Šifa, naveo je novinar iz Gaze za Si-En-En.

Dodao je da nije jasno da li su vojnici ušli u samu zgradu bolnice, ali i da je bilo razmjene vatre u dvorištu bolnice, kao i da su neki prozori polomljeni.

IDF je ranije jutros saopštio da obavlja “preciznu i ciljanu operaciju” u bolnici Al Šifa i optužio Hamas za neprekidnu upotrebu bolnice u vojne svrhe.

Prethodni članakBranimir Glavaš došao u BiH: Neće da robija u hrvatskom zatvoru
Naredni članakŽuto upozorenje zbog vjetra i kiše