Izrael se oglasio nakon napada na Iran

JERUSALIM – Izraelski zvaničnik je rekao za Vašington post da je napad dronovima na iransku vojnu lokaciju rano jutros trebalo da pošalje poruku Teheranu da Tel Aviv može da izvrši udar unutar Irana.

Na meti izraelskih bespilotnih letjelica navodno je bila vojna baza u Isfahanu u centralnom dijelu Irana iz koje je pokrenut masovni napad na Izrael prije nekoliko dana, navode Novosti.rs.

S druge strane, visoki iranski zvaničnik kaže za Rojters da Iran trenutno nema plan za odmazdu protiv Izraela, povodom navoda da je Izrael pokrenuo napad na iransku teritoriju.

“Nije potvrđeno da je napad došao spolja. Razgovori idu u smjeru da je riječ o infiltraciji i djelovanju iznutra”, naveo je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman u izjavi za Rojters.

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vojne operacije protiv Irana, a da je Tel Aviv upozorio administraciju američkog predsjednika Džozefa Bajdena da će napasti u narednih 48 sati, piše CNN.

Izvori američke televizije istakli su i da su u tom upozorenju Izraelci uvjeravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima.

“Nastavljamo da pratimo situaciju i pozivamo obje strane na ekstremnu uzdržanost. Nuklearni objekti nikada ne bi smjeli da budu meta u vojnim sukobima”, piše u saopštenju IAEA-a na društvenoj mreži Iks.

Viši komandant iranske vojske Sijavoš Mihandust saopštio je na iranskoj državnoj televiziji da nije pričinjena veća šteta u napadu na Isfahan.

“Buka koja se čula tokom noći u Isfahanu nastala je zbog aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane koji su gađali ‘sumnjivi objekat'”, prenosi Rojters.

Iranski državni mediji prethodno su naveli da su PVO sistemi aktivirani u nekoliko djelova zemlje zbog gađanja potencijalnih ciljeva, dok nije bilo izvještaja o direktnom napadu ili eksploziji.

Prethodni članakNaše jedinstvo je jasna poruka drugima koji imaju nešto protiv Republike Srpske
Naredni članakZATRESLO HERCEGOVINU: Epicentar kod Bileće