Izrael nudi dva mjeseca primirja za oslobađanje svih talaca

Izrael je preko katarskih i egipatskih posrednika iznio prijedlog kojim pristaje da zaustavi svoju vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva mjeseca, u zamjenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi, prenosi portal Aksios.

Prijedlogom se ne prihvata zahtjev Hamasa da Izrael u potpunosti okonča rat, ali ide se korak više nego što je Izrael to činio u prethodnim ponudama, navodi američki sajt pozivajući se na dva izraelska zvaničnika.

Izraelski zvaničnici su rekli da čekaju odgovor Hamasa, ali su istakli da su oprezni optimisti u pogledu mogućnosti da se postigne napredak u narednim danima.

Prema prijedlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tijela mrtvih talaca u nekoliko faza.

U prvoj fazi bile bi oslobođene žene, muškarci stariji od 60 godina i taoci koji su u kritičnom zdravstvenom stanju, rekli su zvaničnici. Sljedeće faze bi uključivale oslobađanje žena vojnika, muškaraca mlađih od 60 godina koji nisu vojnici, izraelskih muškaraca vojnika i vraćanje tijela ubijenih talaca.

Zvaničnici su rekli da je Izrael predložio da ukupan period prekida vatre za završetak oslobađanja svih talaca u različitim fazama može da bude do dva mjeseca.

Prema predloženom sporazumu, Izrael i Hamas bi se unapred dogovorili o tome koliko će palestinskih zatvorenika biti oslobođeno za svakog izraelskog taoca u svakoj kategoriji, a zatim bi se vodili odvojeni pregovori o imenima tih zatvorenika, rekli su zvaničnici.

Naveli su da je izraelska strana jasno poručila da neće pristati da okonča rat i da pusti svih 6.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Ponuda je objavljena pošto je specijalni izaslanik Bijele kuće Bret Mekgurk boravio u regionu i sastao se sa egipatskim i katarskim kolegama u cilju postizanja sporazuma o taocima, rekao je američki zvaničnik za Tajms of Izrael.

Prethodni članakSnage SAD i Velike Britanije bombardovale više lokacija Huta u Јemenu
Naredni članakBIHAMK: Vozi se usporeno zbog snijega na cestama