Izložbom ‘Mostarski književni krug’ zatvorene 101. Šantićeve večeri poezije

Izložbom dokumentarne građe pod nazivom „Mostarski književni krug“ autora Zlatka Serdarevića, večeras su u Vladičinom dvoru u Mostaru završene ovogodišnje, 101. Šantićevih večeri poezije.

Izložba „Mostarski književni krug“ preko dvanaest panela prikazuje aktivnosti grupe mostarskih književnika i pjesnika koji su, svojim angažmanom na spisateljskom i izdavačkom radu, saradnjom s nizom poznatih književnika iz cijele regije, Mostar na kraju 19. i početkom 20. vijeka svrstali u najveće kulturne centre na širem prostoru.

’’Ovom skromnom izložbom pokušavam pružiti bar naznake kolosalnog i impresivnog djela na polju kulture koje je jedna izvrsna generacija ostvarila krajem 19. i početkom 20. vijeka i ima za cilj da nas podsjeti na to slavno doba’’, kazao je Serdarević.

On je naveo da je to bila zlatna generacija Mostaraca koja je taj grad povezala sa Evropom i uzdigla ga na najveći nivo koji je u kulturnoj istoriji grada zabilježen.

“Koncepcija ove izložbe zamišljena je tako da fragmentarno, lapidarno, prikaže samo jedan mali dio od onog puta kojeg je ovaj ’Mostarski književni krug’ prošao, od mladih dana pa sve do njihovog stasanja u velike književnike i pjesnike. Dakle, ovo je samo jedna inicijacija koliko bi trebalo toga izložiti da se u potpunosti predstavi sve ono što su oni uradili. Taj period Šantića, Ćorovića, Dučića, Šole i Đikića, predstavlja najblistaviji dio kulturne istorije grada Mostara“, kazao je Zlatko Serdarević.

Izložbu „Mostarski književni krug“ otvorio je akademik Danilo Marić koji je naglasio da svaka generacija ima po dva-tri Mostarca koji se pamte a da je jedan od njih sigurno Zlatko Serdaević koji stiže do svakog mostarskog kutka od značaja.  On je naglasio da Serdarević posjeduje ogromnu arhivu i dokumentarnu građu od ogromnog značaja za Mostar.

Marić je naglasio da ova izložba kroz dokumentarnu građu i fotografije svjedoči o stasanju i radu jedne generacije mostarskih kulturnih poslenik koji su uspjeli dostići vrh piramide književnog i pjesničkog stvaralaštva čime su Mostar izdigli i ugurali u rang kultune metropole balkanske regije.

 

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije u Mostaru su se održavale od 11. oktobra uz razne sadržaje i bogat kulturno-umjetnički program.

Sanja Bjelica-Šagovnović, v.d. predsjednika SPKD „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar rekla je da su organizatori jako zadovoljni održavanjem manifestacije.

“Imali smo izložbe, pjesničke večeri, predstavljanje knjiga, predavanja, tri večeri bile su posvećene Aleksi Šantiću, a dodijeljene su i Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović“ koju je ove godine dobilo 75 učenika i studenata“, kazala je Bjelica-Šagovnović.

 

Istakla je da je u okviru manifestacije počela i Prosvjetna škola Srpskog jezika, istorij i kulture, a koju pohađaju srpska djeca koja nemaju tu mogućnost u nastavnom planu i programu Hercegovačko-neretvanskog kantona. “Jako smo zadovoljni kako je protekla ovogodišnja manifestacija i zahvaljujem svima koji su nam dali podršku i koji su posjetili Šantićeve večeri poezije“, dodala je Bjelica-Šagovnović.