Izetbegovićeve riječi – riječi kvazizaštitnika naroda kojem pripada

Riječi koje je izgovorio lider SDA Bakir Izetbegović spadaju u kategoriju izražaja političkih očajnika koji, umjesto realne političke ponude, nude krupne riječi i kvazizaštitničke stavove narodu kojem pripadaju, ocijenila je šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je za Srnu izjavila da “ovdje niko ne pominje rat, osim predstavnika političkog Sarajeva”, što je takođe, kako je potcrtala, potvrda njihove nerealne politike i manjka želje i volje da se na partnerskim osnovama i kroz dijalog sa druga dva naroda pokuša pronaći funkcionalna formula za budućnost.

– Međutim, to i ne bi bio neki problem za nas iz Republike Srpske da nas nije nazvao kako jeste – “genocidaši”. Iako nije eksplicitno rečeno, jasno je na koga se u izjavi misli, kao što je po ko zna koji put jasno potvrđeno kako nas to doživljava, pa shodno tome i kakvu nam poziciju i sudbinu zamišlja baštinik Islamske deklaracije i nasljednik pripadnika Handžar-divizije – naglasila je Bursaćeva.

Ona je poručila da se svako ko je spreman da izgovara takve riječi zamisli kuda to sve vodi.

– Nas u SNSD-u samo prema još čvršćem uvjerenju da Republika Srpska mora da bude još jača, još funkcionalnija i još samostalnija – poručila je Bursaćeva.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je za kanal O da ne može reći da neće biti rata i da bi “radije danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH”.

Srna

Prethodni članakJEDINSTVEN POLITIČKI STAV Čubrilović: Prošlo je vrijeme nametanja, povelje neće biti vraćene
Naredni članakNESTALA TINEJDŽERKA U SARAJEVU Potraga za Lorenom Bulut