Izetbegovićeva poruka Evropi: Mogućnosti muslimana ustostručene (VIDEO)

Dok sarajevski političari tvrde kako su za evropski put BiH, lider SDA Bakir Izetbegović Evropi šalje poruku “broj muslimana je udvostručen, a mogućnosti ustostručene”.

– Nema reda dok se haos ne savlada. Muslimanski svijet se nalazi u haosu. Nije to nikakva nova vijest, koja bi mogla probuditi interesovanje šire javnosti. Muslimani zaslužuju mir. Put ka tome je trnovit – kaže Iztebegović.

Ističe i da je Evropa imala stogodišnji rat, te da je proizvela nacizam, staljinizam, fašizam, jednu perverznu stvar – inkviziciju.

– Oni su izmislili sprave za mučenje. I EU je nastala na kontroli dva resursa, uglja i čelika. Iz toga je krenula EU, kako bi se sačuvao mir. Islamski svijet je kroz zadnjih 40, 50 godina prešao 500 godina historije. Muslimani su se udvostručili brojčano, a njihove mogućnosti su se ustostručile. Zbog toga je taj disabalans izazvao konflikte, revolucije i ratove. Nadam se da će muslimani desetorostruko brže proći kroz to – kazao je Izetbegović.

U intervjuu spominje i revoluciju “Arapsko proljeće”, gdje kaže da je “donijela promjenu režima, ali da sa današnjeg aspekta gledišta, nije se ništa značajnije promijenilo”.

Prethodni članakMOSTAR: POVRATNIKU ISPRED KUĆE ZAPALJEN AUTOMOBIL
Naredni članakPREMIJERKA BUHAČ SA PREDSTAVNICIMA MOSTARSKE PROSVJETE