IZETBEGOVIĆ ZABIO PRST U OKO HRVATIMA U SRED ZAGREBA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se večeras u Zagrebu s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjendikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Sudeći po izjavama prije i nakon sastanka, zagrebački susret nije donio očekivane rezultate Čak šta više, Izetbegović je u sred Zagreba HrvAtima zabio prst u oko i tu uoči sureta u intervjuu za RTL gdje je izjavio da je ‘Krivica Komšićeva u tome što nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Haagu“

RTL-ova reporterka Damira Gregoret razgovarala je s predsjednikom Stranke demokratske akcije i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem uoči njegovog razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu.

RTL: Kritikovali ste prije desetak dana hrvatskog premijera Plenkovića kao i predsjednika Milanovića zbog dolaska Milorada Dodika. Rekli ste, razmisliću hoću li doćei, i evo došli ste. Zašto ste tu?

Nisam rekao da ću razmisliti, nego sam rekao da ne treba prepustiti hrvatske rukovodioce Dodikovim tumačenjima, da mi naravno moramo razgovarati i da ću se ja odazvati gospodinu Plenkoviću. A što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome trenutku je to predsjedavajući, gospodin Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem. Njega preskočiti i ići direktno na Dodika, čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, dodijelio je prije godinu i pol dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardovao Zadar. Zašto sa takvim čovjekom prije predsjedavajućim Predsjedništva? Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a sa nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, bosanskohercegovački i hrvatski.

RTL: Šta će biti na stolu? Hoćete li razgovarati o najvažnijoj temi za Hrvatsku – a to je položaj Hrvata u BiH. Hoće li se otvoriti tema izmjene izbornog zakonodavstva?

Naravno da će to biti jedna od tema, ali mi to moramo sve uskladiti da bi napravili izmjene Izbornog zakona. Ne samo makazama ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresovana. To je vrlo kompleksno i sve se mora primijeniti.

RTL: Ali morate shvatiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH s obzirom na činjenicu da je Željko Komšić odabran voljom Bošnjaka?

On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik…

RTL: Ali Dayton osigurava ravnopravnost sva tri naroda?

Pa naravno. Ali, ovo je rađno po Ustavu i zakonu. S druge strane, nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje federalne Vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo Izborni zakon kako smo mi zainteresovani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom.

RTL: Moram citirati šta je rekao Milanović: „Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH“?

To je vrlo ružna izjava. Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivica Komšićeva je u tome što nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Haagu. Ne treba vrijeđati ljude.

RTL: Ali ipak shvaćate nezadovoljstvo Hrvata?

Shvaćam frustraciju Hrvata s time, ali evo, neka i oni shvate moju i našu frustraciju što već dvije godine nemamo federalnu Vladu. Trebamo jedni drugima izaći u susret, a prije toga napraviti bolju atmosferu u BiH, bolje ozračje političko u BiH, bolje odnose Bošnjaka i Hrvata, bolje odnose Hrvatske i BiH. Već deceniju tražimo da se riješe neka otvorena pitanja koja su na našu štetu. Naša imovina naših firmi ovdje u Hrvatskoj nikada nije vraćena, troše se ogromni resursi Buškog jezera, grade se Pelješki most, a nije riješen prilaz otvorenom moru BiH i u ovome trenutku to je Trgovska gora. Očekujemo da Hrvatska naprave iskorake.

RTL: Tražite da zauzvrat vi dobijete nešto?

Nisam danas došao trgovati niti se žaliti Plenkoviću, niti da se Čović i ja pred njim prepiremo. Došao sam promijeniti atmosferu i paradigmu u međusobnim odnosima Hrvatske i BiH, i Bošnjaka i Hrvata. Svaki puta kada smo to napravili stvari su išle naprijed. Kad god su Hrvati se u BiH dogovorili sa Srbima i uopšteno na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno.

RTL: I od vas konstantno čujemo kritike, a Pelješki most je jedan od primjera. Niste bili u dobrim odnosima ni s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a sada ni s Milanovićem. Zašto je to tako?

Ja nisam u lošim odnosima s Milanovićem. Ja ću se s njim sresti nakon što on prvo sretne svoje partnere. Nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna ‘shit country’, da Komšić, koji je izabran od strane građana, parazitira. Mi takve izjave ne dajemo. Ja ću se vrlo rado s njim sresti i pokušati da riješavamo takve stvari. Što se tiče Grabar-Kitarović, ona je znala reći da se 4 hiljade ljudi vratilo u BiH iz sirijskog ratišta, da mi imamo kampove radiklanih islamista što strahovito otežava naš put u EU i NATO savez. To je bilo potpuno o koliziji s proklamiranim hrvatskim politikama da nam pružaju ruku i da nam pomažu na tom putu. Dodavala je dvije nule. Na 40 povratnika kaže 4 hiljade.

Mislim da Plenković koji je dugo radio u EU, jako dobro zna standarde i jako dobro zna šta EU očekuje od Hrvatske i od nas. Da može biti od pomoći.