Izetbegović: Spreman sam na razgovor sa Dodikom u Banjaluci

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je spreman da razgovara sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci i da projekat samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH nije sprovodiv.

 Spreman sam na razgovor i po pitanju deblokade i mislim da se može elegantno izaći iz situacije kada je u pitanju primjena Inckovog zakona – rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon neformalnog sastanka sa druga dva člana Kolegijuma Doma naroda Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem.

On je rekao da izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, mogu biti stavljene van snage ili da se od OHR-a zatraži da ih povuče, ali da isti ili sličan zakon bude donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovim riječima, SDA “nema ništa protiv da se Јasenovac stavi u taj zakon”.

Izetbegović je naveo da je Špirić insistirao na razgovoru i komunikaciji.

– On traži da se sjedne i razgovara, samo nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sjesti sa Dodikom jedan na jedan ili širi sastanak delegacija – rekao je Izetbegović.

On kaže da je razgovarajući sa Špirićem zaključio da se neke stvari pogrešno shvataju u Republici Srpskoj.

– Nemamo namjeru da kočimo investicije u Republici Srpskoj kada su u pitanju gradnje elektrana na Drini sa Srbijom. Spremni smo da to pomognemo, samo mora da bude ispoštovana država – rekao je Izetbegović.

On dodaje da su spremni da pomognu kada je riječ o, kako kaže, “državnoj imovini u Republici Srpskoj, jer je i Srpska, kantoni i opštine sve država”.

Izetbegović smatra da projekat samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH, koju je predstavio lider SNSD-a Milorad Dodik, nije sprovodiv i da će sve, kako kaže, biti oboreno odlukama OHR-a ili Ustavnog suda BiH.

On tvrdi da je ovo do sada “najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum” i da očekuje od OHR-a da se “upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u Republici Srpskoj”.

– Moraće se stati u kraj i suprotstaviti tome pravosudni sistem u BiH, bezbjednosne službe, a ako se udari na teritorijalnni integritet – Oružane snage BiH, međunardona zajednica, OHR, mi..-  rekao je Izetbegović.

Prethodni članakMazalica: Srpska se ne brani strahom od ambasada već vraćanjem nadležnosti
Naredni članakNa “Tuđmanu” pojela 76 paketića droge, iz organizma izbacila kilogram