IZETBEGOVIĆ: RESPIRATORE ĆEMO POVUĆI AKO TO POTPIŠU MINISTAR I PREMIJER

Direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović rekla je danas da respiratori, nabavljeni preko “Srebrene maline”, neće biti povučeni iz upotrebe sve dok kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto to ne potpišu, jer ne želi plaćati odštetu Kini.

“To nije problem, ako Vranić i premijer Forto potpišu da ih moramo povući, mi ćemo ih povući. Sve dok imamo sertifikat od `Verlaba`, mi ih ne smijemo povući, jer ne želimo odgovornost da snosimo i plaćamo Kini jer smo njihove respiratore proglasili nevažećim, uprkos svim sertifikatima”, rekla je Izetbegovićeva novinarima nakon sastanka sa predstavnicima kantonalne Vlade.

Ona je navela da se respiratori koriste zavisno od kliničke slike pacijenta.

Izetbegovićeva je rekla da nijedan respirator nije ubio nijednog čovjeka.

“Nijedan respirator, ne ovi, već nijedan, nije ubio čovjeka, pomaže mu, on nije lijek, već podrška. Ja nisam specijalista, o tome mogu govoriti kolege”, rekla je ona i navela da imaju 69 respiratora.

Izetbegovićeva je sastanak sa predstavnicima kantonalne Vlade ocijenila kao čudesan i dodala da su tema sastanka, između ostalog, bila i dva pisma koja su se pojavila u javnosti.

“Pismom se mahalo u javnosti. Pismo nije upućeno direktorici, pismo je anonimno i nije relevantno. Ja to ponekad pročitam, pa razmislim, nema potpisnike, govori se o nepoznatim stvarima i predmeti su istrage. Tužićemo sve portale, televizije i novinare koji su mahali ovim pismom”, rekla je ona govoreći o pismima kojima su ljekari sa KCUS upozoravali na probleme sa kojim se susreću u radu, a jedan od njih su i respiratori koje je nabavila firma “Srebrena malina”, a koji su predmet procesa pred Sudom BiH.

Ljekari su u pismu ukazali da respiratori iznenada stanu, pa nastave da rade, te da su “šanse da pacijent priključen na `malina respirator` preživi – nikakve”.

Izetbegovićeva je rekla da je najbolje rješenje da se formiraju radne grupe da se na taj način prevazilaze problemi, te da će se i sama uključiti, ukoliko bude bilo potrebe.

Komentarišući navode kantonalnog ministra zdravstva da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tvrđava u koju niko ne može ući, Izetbegovićeva je poručila da je pristup odobren svakome ko je relevantan da izvrši kontrolu.

“Vranić je rekao da je KCUS tvrđava, da je sve sumnjivo, ali nije rekao da je bio gost i zaposlen u ovoj bolnici. Doduše, radio je jako malo, nula operacija. Kada sam ja došla, morao je početi raditi”, rekla je Izetbegovićeva i poručila da javnost treba znati da ne žele “svi ljudi da komuniciraju sa javnošću”.