IZETBEGOVIĆ POSJETIO SABORNU CRKVU U MOSTARU: Trebamo raditi na istinskom pomirenju

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa saradnicima posjetio je danas Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru koja se još obnavlja i razgovarao sa mostarskim sveštenicima.

U delegaciji s Izetbegovićem su bili i federalni ministar za izbjegle i raseljene Edin Ramić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago, predsjednik kantonalne SDA u HNK Edin Mušić.

Izetbegović je izjavio da je sa sveštenicima razgovarao o završetku obnove Saborne crkve.

 

”Saborna crkva mostarska je jedan od najznačajnijih bogomolja, Božijih hramova u Bosni i Hercegovini. Znamo, nažalost, kakva je sudbina, i nju mnoge bogomolje, zatekla i evo pomažemo prijateljima SPC-a da je obnove. Razgovarali smo kako završiti obnovu Saborne crkve. Ovo je ogroman projekat, zahtjevan, skup. Svi zajedno trebamo pomoći da se završi u dogledno vrijeme”, kazao je Izetbegović.

On je naglasio da bez Saborne crkve nema panorame Mostara i nema istinskog multietničkog duha po kojem je Mostar poznat.

Dodao je da je sveštenicima prenio svoja iskustva iz posjete Jerusalimu.

”Pričali smo i o vjerskim i o svjetovnim temama. Treba nastaviti saradnju, treba raditi na istinskom pomirenju i boljem životu širom Bosne i Hercegovine, a Mostar je jedna od najvažnijih tačaka susreta”, naglasio je Izetbegović.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj kazao je da je razgovarano o pomoći Vlade Federacije BiH u obnovi Saborne crkve, prije svega uređenju partera, te još određenim projektima.

Uz Krulja sastanku su prisustvovali sveštenici Duško Kojić, Nebojša Radić i Branimir Borovčanin.

 

Izetbegović je danas u okviru posjete Mostaru posjetio džamiju Gornji Zalik gdje mu je uručena vakufnama, a u toku dana održat će sastanak sa članovima IO KO SDA Mostar.

 

Prethodni članakPROTEST NA PARTIZANSKOM GROBLJU U MOSTARU: OVO JE TERORIZAM
Naredni članakO životu, ljepoti i stradanju – promocija knjige „Nebeska dvorišta“ vladike Grigorija 24. juna