Izetbegović: PIK hitno da zaustavi aktivnosti Srbije i Srpske

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) je održana danas, a na njoj je prvenstveno razgovarano o održanom Svesrpskom saboru”i usvojenoj Deklaraciji. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je usvojeno niz zaključaka i pozvao Savjet za implementaciju mira (PIK) da zaustavi, kako je istakao, aktivnosti Srbije i Srpske “kojima se podriva mir u BiH”.

SDA, kako kaže, traži uvođenje sankcija zvaničnicima koji provode takve akcije.

Izetbegović ističe da OHR treba spremiti set odluka da spriječi blokadu parlamenta i Savjeta ministara, ali i izmjenu naziva ulica u Srebrenici.

– Institucije BiH su dužne da o ovim antidejtonskim aktivnostima obavijeste sve relevantne faktore – ističe Izetbegović.

SDA od Tužilaštva BiH traži da prestane ignorisati “udare” na BiH i upozoravaju na materijal koji se odnosi na “razdruživanje” dva entiteta.

Kaže da su preambula i zaključci Svesrpskog sabora bazirani na iskrivljenim i zlonamjernim tumačenjima dokumenata i Dejtonskog mirovnog sporazuma

Prethodni članakSNSD: Tužbe protiv članova CIK-a: Spremni izlazimo na izbore i očekujemo pobjedu
Naredni članakKovačević: SDA i Izetbegović ozbiljni samo u jednom – da se naruše prava Srba i da srpskog naroda više ne bude u BiH