Izetbegović: Odlučili smo da zaustavimo usvajanje ovog nakaradnog zakona

Sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona BiH na incijativu HDZ-a nije imala kvorum, jer delegati SDA nisu prisustvovali sjednici.

Nakon toga se medijima obratio Bakir Izetbegović, koji je poručio da su odlučili obustaviti usvajanje ovog nakaradnog zakona.

Kako je poručio, juče se obratio sa zahtjevom Draganu Čoviću da otkaže ovu sjednicu.

– Obratio sam se juče gospodinu Čoviću sa zahtjevom da otkaže današnju sjednicu. Radi se o pokušaju da se donose zakon koji je protivustavan, o kojem nema dogovora jer evo preko godinu trajali su pokušaji da se postignu dogovori, zakonu koji nije prošao kroz Interersornu radnu grupu koja je i napravljena za potrebe definisanja izbornog zakonodavstva – kazao je Izetbegović te nastavio:

– Radi se o zakonu koji je u koliziji sa Ustavom i oko kojeg nema dogovora, zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu, zakon koji će onemogućiti implementaciju presuda suda za ljudska prava i koji ignoriše preporuke OSCE-a koji će garantirati integritet izbora. Ukoliko bi zakon prošao, a prošao bi glasovima HDZ-a i SNSD-a… Mi iz SDA smo odlučili da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog zakona i ne dođemo na sjednicu – kazao je Izetbegović.

Istakao je da je Čović ipak odlučio da održi sjednicu.

– Ako bi taj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona prošao, a prošao bi u Domu naroda uz glasove HDZ-a i SNSD-a, zakomplikovalo bi se pitanje usvajanja izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma koje je uradila Interresorna radna grupa i odnose na upravo na integritet izbornog procesa – kazao je predsjednik SDA.

O razgovorima prije izbora rekao je da uvijek stoje na dispoziciji, a da je to SNSD odbio, dok su oni bili raspoloženi da razgovaraju o državnoj imovini, te je poručio da je to SNSD-a, a ne do SDA.Na pitanje da li će doći do blokade institucija rekao je:

– HDZ i SNSD su to i ranije radili, rasplet će se desiti na izborima ove godine. Izbori bi trebali uslijediti, vrijeme je da se počne raditi u skladu sa ustavom i zakonom.

Prethodni članakOtkazana sjednica Doma naroda: Čović poručio da Bošnjaci blokiraju rad institucija
Naredni članakHNS: Bošnjačka politika izaziva još težu političku krizu