Izetbegović: Očekujemo da Šmit nametne neophodne odluke koje će omogućiti provođenje izbora

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Kluba Bošnjaka se se osiguraju novčana sredstava za predstojeće izbore. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da visoki predstavnik treba nametnut odluku kojom će sredstva biti osigurana.

Izetbegović smatra da su neusvajanjem sredstava za provođenje izbora prekršene evropske konvencije i Ustav.

– Danas smo iscrpili zadnje mogućnosti, očekujemo od visokog predstavnika da povuče korake. Ja ne očekujem od Šmita da nametne budžet već da nametne neophodne odluke koje će omogućiti provođenje izbora. Šmit će nam trebati sve dok se ne bude poštovali zakoni i Ustav – rekao je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentariše prijedlog Milorada Dodika da Republika Srpska finansira izbore kazao je da on pokušava da dokaže da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta te da se to ne smije dopustiti.

U kontekstu propalih pregovora o Izbornom zakonu kazao je da je javnost mogla vidjeti kakvim je pritiscima bio izložen i kakvi su prijedlozi bili na stolu.

– Koji su protivustavni, koji onemogućavaju zauvijek provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, ja koji sam to odbio sam po nekima kriv za ovo stanje – rekao je Izetbegović.

Prethodni članakOdbijen prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju sredstva za Opšte izbore
Naredni članakČović: Ovo je klasičan pritisak sarajevske politike