Izetbegović o izvještaju State Departmenta: Ko dokaže da imam bilo šta osim navedenog – sve poklanjam

U novom izvještaju State Departmenta o Bosni i Hercegovini, očigledno koncipiranom u Sarajevu, objavljene su nove neistine o meni, poručio je lider SDA Bakir Izetbegović putem društvenih mreža.

Kako kaže, kao i u ranijim slučajevima, za iznesene teške optužbe ne iznose se nikakvi dokazi.

“Tome najbolje svjedoči formulacija iz izvještaja da ‘bh. mediji izvještavaju da je Mahmuljin navodno boravio u vili u vlasništvu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, što je podstaklo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba’. Sve je bazirano na laži koju je prošle godine izrekao incidentni i neozbiljni Ibran Mustafić, do čijih nesuvislih tvrdnji niko ozbiljan ne drži, a prenijeli uglavnom portali pod direktnom kontrolom SNSD-a i HDZ-a. Nijedan medij koji drži do profesionalnih normi nije prenio tako glupave tvrdnje, niti bi se takve tvrdnje o bilo kome trebale objavljivati bez provjere i dokaza” navodi Izetbegović

.Kaže da za takvu vrstu “lažnih vijesti pogotovo ne bi trebalo biti mjesta u izvještaju State Departmenta”.

“To što se u Izvještaju koristi formulacija NAVODNO, i što se poziva na pisanje neimenovanih medija, jasno ukazuje na činjenicu da su i autori svjesni da je riječ o neistini i najobičnijoj gluposti. Do sada nisam podnosio tužbe protiv lažova, kao ni protiv medija i novinara koji bez ikakve provjere objavljuju i prenose laži. Međutim, prinuđen sam da ubuduće to učinim za svaku izgovorenu ili napisanu laž i klevetu. Što se tiče moje imovine, ona je navedena u mom imovinskom kartonu i javno je dostupna. Ne posjedujem ništa mimo toga, niti u zemlji niti izvan Bosne i Hercegovine. Onima koji su uspjeli ubaciti neozbiljne laži u Izvještaj najozbiljnije državne institucije SAD, i svakome ko dokaže da posjedujem bilo šta osim navedenog u imovinskom kartonu, sve unaprijed poklanjam”, zaključuje lider SDA.

Podsjetimo da je State Department u izvještaju o Izetbegoviću napisao:

“Sud je u aprilu 2022. godine osudio Sakiba Mahmuljina, komandanta bivše Armije Republike BiH, na osam godina zatvora zbog osude za ratne zločine koje su počinili strani dobrovoljci u Vozući i Zavidovićima pod njegovom komandom. Mahmuljin se navodno nalazio u Turskoj na liječenju. Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je međunarodnu potjernicu nakon što se Mahmuljin nije predao vlastima, a potom je uputio molbu Turskoj sa zahtjevom za njegovo izručenje. Bosanski mediji izvještavaju da je Mahmuljin navodno boravio u vili u vlasništvu lidera bošnjačke etnonacionalističke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, što je podstaklo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba”.

Klix

Prethodni članakPitali smo Konakovića zašto je prije dva mjeseca branio pripadnike FUP-a koji su jučer uhapšeni
Naredni članakFrancuska: Kontrolori letova za četvrtak najavili jednodnevni štrajk