Izetbegović na arapskoj televiziji: U BiH se prije hiljadu godina niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, dao je intervju za arapsku televiziju Al Arabija u kojem je govorio i o istoriji BiH, a usput je na svoj način satanizovao Zapad.

U kratkom osvrtu na istoriju BiH, Izetbegović je govorio kako je BiH zemlja stara hiljadu godina i kojoj su različite vjere živjele zajedno.

– Ali najjača je bila tzv. bosanska crkva. Stalno su bili pokušaji da se ta “bosanska crkva” ukine i da se prikloni ili Vatikanu ili Vizantiji – naveo je on.

Potom je govorio kako je učenje “bosanske crkve” navodno bilo slično islamu, te da se zbog toga islam jako širio u BiH dolaskom Turaka.

Izetbegović je rekao da se tad niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vjera. To je, kako on kaže, promijenjeno odlaskom Turaka.

– Tad kreće, pod pritiscima i uticajima Hrvatske i Srbije počinje se govoriti da su to Hrvati ili Srbi. Sve se to na izvjesne načine nastavlja još uvijek. Ali, se šire uticaji, pokušavaju se ti narodi predstaviti kao njihovi, to su autohtoni bosanski narodi, bosanski Hrvati i Srbi su naša genetska braća, vi ovdje ne možete prepoznati koje ko kada dođete. Isto izgledamo, isto se oblačimo i ponašamo – naveo je Izetbegović.

Prethodni članakSud BiH odbio zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović
Naredni članakHERCEG NA PROSLAVI DANA OPŠTINE RAVNO