Izdato narandžasto upozorenje: Pljuskovi, grmljavina i orkanski udari vjetra

Jače naoblačenje sa zapada će usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu u BiH. Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 13 i 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepena.

Poslije podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Najniža jutarnja temperatura oko 15 stepeni. Najviša dnevna temperatura oko 19 stepeni.

Narandžasto upozorenje

FHMZ je izdao narandžasto upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra i intenzivnijih pljuskova, praćenih grmljavinom.

Udari vjetra mogu se očekivati širom zemlje. Padavine uglavnom u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne.

Kako navode iz FHMZ-a, upozorenje za udare vjetra je na snazi od 02.11.2023. od 20 sati do 03.11.2023. do 15 sati. Upozorenje za padavine je na snazi za 3.11.2023., uglavnom, prije podne i sredinom dana.

– Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2.

Preduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi.

Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – navode iz FHMZ-a.

Vrijeme za vikend

U subotu u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i promjenljivo vrijeme, povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima, češćim na području Hercergovine. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura  većinom između 4 i 8 stepeni, na jugu do 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 18 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini ponovo jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove, grmljavinu i vjetrovito vrijeme. Očekuje se jako jugo sa olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21 stepen.

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se razdoblje promjenjivih biometeoroloških prilika. Relativno visoke temperature, uz izraženije južno strujanje, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i Krajini. Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima. Drugi dio dana će biti malo ugodniji, usljed postepenog slabljenja vjetra i djelimične stabilizacije vremena.

Prethodni članakCivilna zaštita Mostar upozorava na mogućnost bujičnih poplava
Naredni članakNevrijeme u Italiji odnijelo tri života: 85-godišnjak kod Firence utopio se u dnevnom boravku