Iza “Hidroelektrana na Trebišnjici” vrlo dobra godina

TREBINJE – “Hidroelektrane na Trebišnjici” ostvariće plan proizvodnje električne energije za 2023. godinu od 1.268,8 gigavat časova, u minimalnom procentu od 97 odsto, što u menadžmentu ove firme smatraju izuzetno dobrom godinom, naročito kada se uzme u obzir da je prosječna proizvodnja u posljednjoj deceniji iznosila oko 1.010 gigavat časova.

“Hidrologija nas je dobro poslužila, pa ne samo da je količina padavina bila iznad godišnjeg prosjeka, nego je i raspored padavina bio dobar, a u slivu je palo oko 1.800 do 1.900 litara po kvadratnom metru”, kaže Gordan Mišeljić, direktor “Hidroelektrana na Trebišnjici”, napominjući da je akumulacija Bileća sada oko deset i po metara iznad plana, tako da ima dovoljno zaliha i za dobro ostvarenje u prvom kvartalu 2024. godine.

On naglašava da se za ovu godinu očekuje ostvareni prihod od oko 90 miliona maraka, ali se još do kraja godine ne zna kolika će biti dobit, koja će, sa sigurnošću tvrdi, biti višemilionska.

Napominjući da je najvažnija investicija koja je obilježila proteklu godinu zasigurno HE Dabar, Mišeljić kaže da je ovo i najozbiljnija investicija Republike Srpske, a ne samo HET-a, iz čijih se sredstava finansira izgradnja mosta u sklopu velike obilaznice oko  Trebinja, pa i ostale svoje investicije u ovom gradu privode kraju, dok su u perspektivi  šetališne staze do manastira Tvrdoš, te povezivanje postojećih staza oko rijeke Trebišnjice.

“U sklopu investicije HE Dabar u toku je izgradnja gradilišnih objekata i naselja, prave se platoi, te iskopi za sam pregradni profil i paralelno s tim izvođačka dokumentacija”, kaže Mišeljić, naglašavajući da će radovi biti intenzivirani već nakon Kineske nove godine, koja je sredinom januara.

Intenziviranje ovih radova jeste i glavni plan “Hidroelektrana na Trebišnjici” u projektima za narednu godinu, u kojoj slijedi izrada brojne i različite projektne dokumentacije, uopšte za sistem “Gornjih horizonata”, poput zadržavanja vode u Cerničkom polju, gdje bi upravljanje budućim sistemom olakšala jedna nova hidroelektrana koja bi radila na vodama koje generalno nisu u slivu rijeke Trebišnjice.

Osim toga, u HET-u će se u narednoj godini držati i ranijih, takozvanih standardnih planova rada, poput održavanja postojeće opreme, ali će se, s obzirom na veliko interesovanje mađarskih investitora i Svjetske banke za nastavak poslova revitalizacije HE Trebinje 1, raditi i na ovim poslovima, kao i na sanaciji tijela brane Grančarevo.

“Nemamo mi u tim postrojenjima ništa što je kritično i na čemu se mora hitno raditi, ali, to je jednostavno dio naših obaveza kojim moramo preduprijediti neke stvari koje bi se mogle desiti u nekoj daljoj budućnosti”, navodi na kraju Mišeljić.

Iako se rekordnom godinom u posljednjoj deceniji smatra 2013, kada je u slivu palo oko 3.300 litara po kvadratu, koji su dali oko 1.600 gigavat časova struje, Mišeljić je vrlo zadovoljan i proizvodnjom i pogonskom spremnošću u “Hidroelektranama na Trebišnjici”.

nezavisne

Prethodni članakJokićev rekord karijere na udaru Embidovih navijača
Naredni članakVišković: Vlada Srpske će u četvrtak saopštiti iznos najniže plate