Izbori u SAD – Rezultati neizvjesni; Ključne tri države

Američki predsjednički izbori su završeni, a u toku je prebrojavanje glasova. U trci su republikanski kandidat, predsjednik SAD Donald Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden.

Izbori su se pokazali neizvjesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija mogle bi da budu ključne u odluci ko će biti pobjednik izbora, ali i Nevada u kojoj će brojanje glasova biti nastavljeno danas u 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

07.30 – Minimalna prednost Trampa u Pensilvaniji i Džordžiji

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, za Trampa je glasalo 49,7 odsto birača, a za Bajdena 49,1 odsto, pokazuju istraživanja instituta “Edison”, prenosi Rojters.

Prema istraživanju tog instituta, u Pensilvaniji, na osnovu 89 procenata prebrojenih glasova, Tramp vodi sa 50,7 odsto, prema 48,1 koliko ima Bajden.

————————————-

Tramp je na Tviteru naveo da se naporno radi da nestane 500.000 glasova prednosti u Pensilvaniji, ali i drugim državama.

U međuvremenu, Bajden je pobijedio u Viskonsinui na taj način osvojio još 10 elektorskih glasova u trci za predsjednika, javlja agencija AP.

Tramp je proglasio pobjedu u Pensilvaniji, iako je ostalo da se broji još oko tri miliona glasačkih listića, a Trampov izborni štab podnio tužbe u Mičigenu i Pensilvaniji za zaustavljanje brojanja glasova.