IVETIĆ: TAMO GDJE VLADA HDZ SRBI NEMAJU PRAVA

Srpski odbornik u Opštinskom vijeću Odžaka Damir Ivetić kaže da je žalosno što vijećnici HDZ-a u Mostaru juče nisu glasali za amandman da se ćirilica može naći na ulicama Mostar, te da je to još jedan u nizu primjera da se na teritoriji gdje vlada HDZ najmanje poštuju prava Srba kao konstitutivnog naroda.

”Trideset godina nakon rata trebamo se baviti da li se ćirilica ili latinica kao ravnopravno pismo trebaju naći u javnom prostoru ili školi. Ovo je još jedan pokazatelj da su Srbi u Federaciji dovedeni na rub propasti i izdisaja i da ih za pet ili deset godina neće ni biti u Federaciji BiH”, kaže Ivetić.

On ističe da je u Posavskom kantonu, gdje je HDZ na vlasti, i kantonalna Vlada formirana bez Srba, mimo Ustava i zakona

”Srbi u dijelu Federacije tamo gdje je HDZ na vlasti imaju najviše problema i nesreće kada su u pitanju njihova prava, pravo na rad, prao na jezik i pismo. U Posavskom kantonu smo dokazali da je Vlada formirana mimo Ustava i svih povelja o ljudskim pravima”, kaže Ivetić.

On napominje da se gotovo svakodnevno bilježe i pritisci na srpski narod u nekom dijelu FBiH. ”Imamo i terorisanje srpskog naroda u mnogim dijelovima FBiH, a konstitutivnosti i ravnopravnosti da ne govorimo”, kaže Ivetić.

On napominje da se pri formiranju vlada i zapošljavanju u FBiH apsolutno ne poštuje popis stanovništva iz 1991. godine. ”Mi se nažalost moramo boriti za osnovna ljudska prava umjesto da se borimo za bolji život svih građana”, kaže Ivetić.

Gradsko vijeće Mostara juče je usvojilo Odluku o adresnom registru Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba u Gradskom vijeću Mostara da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

Prethodni članakPREMINUO ŽARKO LAUŠEVIĆ Vijest o smrti podijelila supruga Anita
Naredni članakU Kosači otvorena izložba Muzeja Žitomislić ”Nacionalni spomenici u BiH” (foto)