Ivanović: Ako Crna Gora i Hrvatska otvorena pitanje ne riješe dogovorom, postoje međunarodni instrumenti

Crna Gora i Hrvatska će otvorena pitanja rješavati razgovorom, a ako u dogledno vrijeme ne bude postignut dogovor, postoje međunarodni instrumenti za njihovo rješavanje, izjavio je danas crnogorski ministar spoljnih poslova Filip Ivanović.

Ivanović je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom diplomatije Albanije Igljem Hasanijem, upitan kako će se riješiti otvorena pitanja sa Hrvatskom oko broda Јadran i ploče u Morinju, kazao da su odnosi dve države dobri i prijateljski.

Istakao je da Hrvatska podržava evropske integracione napore Crne Gore i da je činjenica da postoje određene teme koje nisu riješene između dvije države.

– Hrvatski kolega i ja smo se saglasili da ta pitanja i te teme riješavamo kroz dogovor i razgovor. Ukoliko u dogledno vrijeme ne uspijemo da postignemo dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to – rekao je Ivanović, prenosi agencija Mina.

On je kazao da Hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumenti, ali i Crna Gora takođe.

– Te argumente ćemo razmijenjivati, u dobroj i srdačnoj atmosferi, kao što smo ih razmijenjivali i prilikom ranijih susreta, rekao je Ivanović.

Na pitanje kako će popuniti ambasadorska mjesta i da li to može poslužiti za političko popunjavanje po dubini, Ivanović je rekao da će ta mjesta popunjavati u skladu sa zakonom i praksom u MVP.

On je rekao da Zakon predviđa da 30 odsto šefova misija mogu biti politička imenovanja, koja ne dolaze iz reda karijernih diplomata.

Ministar je najavio da će do januara imati određeni broj prijedloga za popunu tih mjesta, političkih prijedloga i karijernih diplomata.

– S tim što je ta procedura interna i javnost o tome neće biti obavještena do dobijanja agremana – naveo je Ivanović.

Upitan da li će razmatrati revidiranje Sporazuma državnih tužilaca između Crne Gore i Hrvatske za ratne zločine i da li će insistirati na rješavanju ratnog zločina u Lori, Ivanović je kazao da i o tome razgovaraju, ali da ne bi iznosio konkretne detalje.

Prethodni članakDodik: “Trojka” svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese
Naredni članakRadnik iz Mostara pao s krova zgrade, zadobio teške povrede