Ivancov: Prije 30 godina otvorena nova etapa razvoja Rusije

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov istakao je da Rusija danas zauzima snažnu poziciju u savremenom svijetu, aktivno uzima učešće u međunarodnim naporima, da bi bili pronađeni odgovori na izazove savremenosti.

Povodom Dana Rusije, Ivancov je podsjetio da je prije tačno 30 godina usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, koja je otvorila novu etapu slobodnog i demokratskog razvoja Rusije i njenih naroda.

– Ruska Federacija zalaže se za poboljšanje i produbljivanje dobrih i obostrano korisnih odnosa sa BiH. Ove odnose odlikuje međusobna težnja za razvojem višestrukih veza – naveo je Ivancov u autorskom tekstu za Glas Srpske.

On je napomenuo da će u decembru biti obilježen još jedan jubilej – 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Rusija, kao jedan od njegovih garanta, doprinosi uspostavljanju konstruktivnog unutrašnjeg dijaloga u BiH, daje doprinos procesu stabilizacije u skladu s propisanim u dejtonskim dokumentima ustavnim temeljima, kojim se regulišu prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH. Takav pristup nalazi pozitivan odgovor u BiH – naglasio je Ivancov.

Prema njegovim riječima, ova dva naroda spajaju bliske i višestruke veze prijateljstva, međusobnog razumijevanja i pomoći.

Rusija je, naveo je Ivancov, u teškim trenucima više puta pružila ruku pomoći BiH. Tako je bilo tokom razornih poplava 2014. godine, a i danas – u kontekstu pomoći tokom epidemije virusa korone.

– Kao odgovor na pismo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u aprilu je u Republiku Srpsku stigao ruski medicinski tim stručnjaka koji su obavili dezinfekciju ključnih ustanova zdravstvenog sistema u 10 gradova. Pomoć sa lijekovima je bila pružena i preko Ruske humanitarne misije i kompanije “Optima grupa” – podsjetio je Ivancov.

On je dodao da je Rusija konstruktivan i odgovoran partner BiH i da sarađuju u različitim sferama.

– Naši trgovinski i ekonomski odnosi nastavljaju da se razvijaju i napreduju. Јedan smo od ključnih investitora u ekonomiju BiH i jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera. Ukupna ulaganja u ekonomiju premašila su dvije milijarde evra – istakao je Ivancov.

Ivancov je dodao da su i kulturna i humanitarna saradnja takođe dinamično razvija, te da se svake godine sve veći broj studenata iz BiH upućuje na studiranje na ruske univerzitete.

Prethodni članakSenka Jujić prijedlog DNS-a za novog ministra
Naredni članakPutin donosi 166. list Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju?