Istu sudbinu dijele Srbi iz Federacije i iz Hrvatske

Srbi u Hrvatskoj u istom su položaju kao i srpski narod u Federaciji BiH, gdje je na sceni tiho etničko čišćenje, izjavio je  predsjednik Asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta.

Marčeta je naveo da mu se obraćaju Srbi povratnici u Dalmaciji koji žive sa mnogim problemima, te istakao da je poražavajuće što su Srbi u Hrvatskoj zapostavljeni na način da im se uzurpira i otima imovina, prirodna bogatstva ali i kulturno-istorijsko naslijeđe.

“Mi sa ove strane Dinare razumijemo povratnički život u Dalmaciji. Istu sudbinu dijelimo i iste muke imamo. Koliko Srbi u Dalmaciji žele povratak jasno pokazuje i obnova Hrama arhangela Mihaila i parohijskog doma u srpskom vrličkom selu Otišić, gdje su se Srbi ujedinili i složno odazvali časnom pozivu”, naglasio je Marčeta.

On smatra da se malo radi na obnovi kako srpskih domaćinstava, tako i objekata u mjestima gdje je većinsko srpsko stanovništvo u Hrvatskoj.

“Ista sudbina je i Srba u Federaciji. Vlasti u FBiH ne žele Srbe, na sceni je tiho etničko čišćenje i danas nas je svakim danom sve manje”, ocijenio je Marčeta.

On je pozvao nadležne institucije da se još više uključe u riješavanje položaja Srba u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gdje je povratak najmasovniji.

Prethodni članakKrenulo uklanjanje ruševina po Mostaru
Naredni članakUhapšen ministar, Plenković zakazao vanredni press