Istraživanje u Izraelu: Kakve su nuspojave od treće doze vakcine

Većina ljudi koji su primili treću dozu vakcine protiv koronavirusa firme Pfizer osjetila je nuspojave koje su slične ili manje nego nakon primanja druge doze, pokazalo je inicijalno istraživanje u Izraelu.

Poligon za ispitivanje

Izrael je prije desetak dana počeo nuditi treću dozu vakcine osobama starijim od 60 godina u sklopu napora da se uspori širenje vrlo zarazne delta varijante. To je pretvorilo Izrael u poligon za ispitivanje treće doze prije odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Clalit, izvijestila je u nedjelju da je trećom dozom vakcine Pfizer/BioNTech vakcinisala više od 240.000 osoba.

Oko 4.500 osoba koje su primile treću dozu od 30. jula do 1. avgusta, odgovorilo je na pitanja te je bilo uključeno u istraživanje.

Osamdeset osam posto sudionika istraživanja reklo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osjećali “slično ili bolje” u odnosu na to kako su se osjećali nakon druge doze.

Bol na mjestu ubrizgavanja

Trideset jedan odsto izvijestilo je o nekim nuspojavama, a najčešća je bol na mjestu ubrizgavanja.

Oko 0,4 posto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan posto da je tražilo ljekarsku pomoć zbog jedne ili više nuspojava.

Čelnik Clalitova istraživačkog odjela Ran Balicer rekao je da rezultati, iako su “početni i samoprijavljeni”, dopuštaju uspoređivanje nuspojava s drugom dozom, a “ispada da su one u većini slučajeva slične ili manje u trećoj dozi”.

-Iako još nemamo dugoročna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti treće doze, za lično upravljanje rizicima bilo koje osobe starije od 60 godina, ovi nalazi i dalje ukazuju na koristi vakcinacije, uz oprezno ponašanje među odraslima i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima – rekao je Balicer.

Prethodni članakNe smiriju se požari na ostrvu Evija
Naredni članakČolak: SDA želi održati status quo