ISTOČNA HERCEGOVINA IZAŠLA NA PROTESTNI SKUP NA ENTITETSKOJ LINIJI SA FEDERACIJOM KOD NEVESINJA (foto)

Na entitetskoj liniji na magistralnom putu Mostar – Nevesinje počelo je protestno okupljanje na koje je stigao veliki broj građana iz svih opština sa područja istočne Hercegovine u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Protestno okupljanje i tridesetominutna obustava saobraćaja na entitetskoj liniji između Republike Srpske i Federacije BiH organizovano je danas na više lokacija, a nakon što je zabranjeno protestno okupljanje ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Građane sa područja istočne Hercegovine okupili su se, tvrde, da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Prema riječima organizatora na skup kod Nevesinja, osim Nevesinjaca stigli su građani iz Trebinja, Gacka, Bileće, Berkovića i Ljubinja.

Protestnom skupu prisustvuju i načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, načelnik Gacka Ognjen Milinković i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i Ognjen Kuljić, Luka Petrović generalni sekretar SNSD-a, poslanica u Parlamentu BiH Ljubica Miljanović i poslanici lokalnih parlamenata.

Organizatori navode da su danas na protest izašli ljudi koji vole Republiku Srpsku i koji su svjesni da se nepravdom lomi kičma srpskom narodu i institucijama.

”Naše današnje mirno okupljanje nije samo rezultat otpora koji se mora pružiti okupatoru i koji je naš narod uvijek pružao. Mi smo se borili za Republiku Srpsku da bi naš narod u slobodi i miru mogao da odlučuje o ovoj zemlji! I današnje okupljanje je dokaz naše pobjede, jednako kako je to i Republika Srpska u kojoj danas živimo”, poručili su organizatori.

Protesti se održavaju na granici sa Federacijom i kod Doboja, u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle, kao i u Istočnom Sarajevu.

Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH za održavanje javnog skupa ispred Suda i Tužilaštva BiH, 1. septembra, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz bezbjednosnih razloga.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Prethodni članakCvijanović: Imamo pravo da se okupimo i niko nas neće spriječiti
Naredni članakTragedija: Nakon rutinske operacije preminula beba