ISLAMSKA ZAJEDNICA PRIJETI NARUŠAVANJEM ODNOSA: Odluka dr Milivojevića da podrži HDZ-ovg kandidata odraziće se na buduće odnose i procese u Mostaru

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Džafer Alić danas se oglasio saopštenjem za javnost u kojem je izrazio iznenađenje odlukom dr Velibora Milivojevića da je na glasanju za izbor gradonačelnika Mostara ”podržao projekte podjele grada i dominacije jednog nad drugim narodima”.

 

”'Mostarska Saborna crkva na Bjelušinama čija gradnja uspješno ide i privodi se kraju, zaziva nadu da će ona, ne samo upotpuniti nedostajući skladni i prepoznatljivi multireligijski mozaik Grada, već biti i konstruktivni poticaj harmonizirajućoj ulozi srpskog elementa u njemu. Za dobrobit boljeg, otvorenog i naprednog Mostara, u interesu svih, a ni na čiju štetu.’ Ovo su riječi uvaženog mostarskog muftije Salem efendije Dedovića objavljene u kolumni za dnevni list Oslobođenje pred decembarske izbore u Mostaru.

Tada su u širim srpsko-pravoslavnim crkvenim i političkim krugovima pozdravljene i ocijenjene da realno sagledavaju buduću poziciju i ulogu srpskog političkog faktora u mostarskom Gradskom vijeću. Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da smo nemalo iznenađeni i do kraja rezignirani opcijom da srpski izabrani vijećnik dr Velibor Milivojević, koji je nastupao pod čuvenim Šantićevim sloganom Ostajte ovdje, bude otvoreno u službi projekta koji idalje od Mostara po svaku cijenu želi  praviti podijeljeni grad i u kojem treba da vlada dominacija jednog naroda (hrvatskog), nad drugim i trećim narodom (Bošnjacima i Srbima) i Ostalima, i jedne vjere (katoličke)  nad drugom i trećom (muslimanskom i pravoslavnom)”, navodi se u saopštenju poslanom iz Islamske zajednice.

Džafić navodi da ”otvoreno pristajanje uz jedan takav koncept potpuno nas vraća u ne tako davna vremena političkih dogovora Srba i Hrvata na štetu Bošnjaka”.

O”vakav stav srpskog političkog predstavnika uz kojeg nesumnjivo od samog početka stoji blagoslov i puna podrška Srpske pravoslavne opštine Mostar i njenog sveštenstva, ostavlja prostor za sumnju u iskrenost, otvorenost i spremnost istih da se na dobrokomšijskim odnosima gradi dijalog i povjerenje u Mostaru i Hercegovini.

Izgleda da ćemo umjesto muftijine nade s početka teksta morati zaključiti mišlju da, u narednom periodu, ipak, na našu žalost, neće biti konstruktivnog poticaja budućem multietničkom i otvorenom Mostaru, što su Bošnjaci muslimani nesumnjivo priželjkivali kada su otvorena srca stali uz obnovu Sabornog hrama, časteći ga i doživljavajući svojim”, navodi Džafić u saopštenju.