Islamska zajednica Mostar: Gradonačelnik nas uvlači u radikalizam

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić reagovao je na izjavu gradonačelnika Mostara Maria Kordića o mjestu na kojem je najavljeno da će se organizovati doček Nove godine.

”Imamo obavezu izraziti svoje negodovanje s tako, nimalo dobronamjerno, koncipiranim prijedlogom gradonačelnika i njegovih bližih saradnika. Takav prijedlog muslimani i pripadnici Islamske zajednice doživljavaju s punim podozrenjem jer ga smatraju direktnom provokacijom i ne samo proslavom dočeka Nove godine već i ostvarene dominacije jedne politike nad drugom u našem gradu. S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim temama ne samo u društveno političkom već i u vjerskom domenu imamo obavezu argumentirati zašto takav prijedlog u ovom trenutku izaziva našu puno negodovanje”, navodi se u saopštenju glavnog imama.

Površina preostalog slobodnog lokaliteta Lakišića harema, navodi, trenutno je prekrivena pijeskom i sam prelazak jedne osobe preko njega podiže prašinu.

”Veći broj osoba količinu prašine bi podigao na nepodnošljivi nivo, što bi značilo da bi u nekoj novoj fazi Gradska uprava taj prostor prekrila asfaltom, što bi kasnije poslužilo za tko zna koje projekcije i građevinske poduhvate, a sve to bez saglasnosti nadležnih gradskih službi i Gradskog vijeća. Takođe, u gradonačelnikovoj inicijativi prepoznajemo i neprimjereno uvlačenje IZ-e u kvalifikacije vjerskog radikalizma što je na globalnoj sceni širom svijeta , nažalost, ovih dana česta pojava”, navodi imam u saopštenju.

U gradonačelnikovoj inicijativi, kaže imam medžlisa IZ Mostar, prepoznaje namjeru da izazove reakcije IZ-e i vjernika kako su protiv obilježavanja Nove godine kao opšteprihvaćenog kulturološkog događaja u svijetu, a posebno na prostoru Evrope. Prepoznaju, navodi imam, i namjeru da se Islamska zajednica i njihov kako kaže legitimni zahtjev o izgradnji zgrade Islamskog centra na tom lokalitetu zvaničnicima Međunarodne zajednice prikazivao „radikalnim islamizmom“.

”Izjava na tom tragu gradonačelnik je već imao. Medžlis IZ-a i naše članstvo prepoznaje pokušaje podmetanja neprimjerenih reakcija te stoga pozivamo naše članstvo na poštivanje zakona i zakonskih normi. Od gradonačelnika očekujemo da prilikom ovakvih i sličnih inicijativa ima obzira prema osjećajima vjernika i institucionalnom dostojanstvu IZ-e. Od naših vjernika isto tako očekujemo da u svakom trenutku ostanu dostojanstveni”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Mario Kordić komentarisao je priču oko lokacije za doček Nove godine u Mostaru. Opovrgnuo je spekulacije da će se doček otkazati, te istaknuo da se ova priča, Adventa i dočeka, radi ozbiljno.  Objasnio je da je jedna od predloženih lokacija iza zgrade Federalne Vlade koja se nalazi u Centralnoj zoni oko koje s Islamskom zajednicom imaju burne razgovore i s njihove strane kako je rekao ”nerazumijevanje i nerealan pritisak”.

Prethodni članakŽupljanin: NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom jedan od najvećih zločina
Naredni članakVikend posvećen Dučiću