Institucije FBiH ne žele da pomognu Srbima

Institucije Federacije BiH ne žele da pomognu u rješavanju problema sa kojima se suočavaju Srbi u ovom entitetu, a dio njih se odnosi na zaštitu imovine, izučavanje maternjeg jezika i socijalnu zaštitu, rečeno je danas na sastanku Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, održanom u Narodnoj skupštini.

To je proces o kojem mnogi izbjegli Srbi nisu informisani, a prijeti im gubitak imovine.

Istaknut je i problem u vezi sa zdravstvenom zaštitom u pograničnim dijelovima Federacije.

– Bez pomoći vlada Srpske i Srbije mi ne možemo ni da izučavamo naš jezik, vjeru, kulturu, tako da očekujemo značajniju pomoć u narednom periodu. Poseban akcenat stavili smo na zdravstvenu zaštitu. Mi imamo potpisan sporazum iz Drvara, Glamoča i Grahova, sa Ministarstvom zdravlja, ali dešava se da se ljudi vrate sa Paprikovca ili bolnice u Prijedoru, a da nisu dobili uslugu koju su očekivali. Tako da taj sporazum ne funkcioniše u pravom slislu riječi – rekao je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da ova institucija želi da pomogne u rješavanju problema Srba u FBiH.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da se pitanje zdravstvene zaštite odnosi na pogranična mjesta između Srpske i FBiH

– Bila je pokrenuta inicijativa kako da se tim ljudima omogući da koriste zdravsvenu zaštitu kao i ostalim građanim Srpske – rekao je Klokić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri MIP-u Srbije Arno Gujon.

– Mi smo došli da zajedno sa predstavnicima Srpske i Srba u FBiH vidimo kako možemo pokrenuti i proširiti kampanju koju smo krenuli prije nekoliko mjeseci oko informisanja Srba porjeklom iz FbiH o procesu usklađivanj zemljišnih knjiga i katastra, tokom kojeg postoji rizik da izgube svoju imovinu, a da o tome ne dobiju ni obavještenje – naveo je Gujon.

Prethodni članakČović: Zabrinutost zbog odluke CIK-a
Naredni članakTUGA: Preminuo Mostarac čija je životna priča potresla region!