Incko poništio prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara!

Visoki predstavnik Valentin Incko poništio je prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara, jer nije obavljen tajno kako to striktno piše u Statuti Mostara.

‘Prisiljen sam intervenisati kako podsjetio gradske vijećnike da će se izbori za gradonačelnika Grada Mostara morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naručito u skladu sa stavom 1. člana 36. Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno”, stoji u pismu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka mostarskim vijećnicima.

”Mada je od mene zatraženo da u tom pogledu intervenišem prije same konstitutivne sjednice, umjesto toga odlučio sam da se ne uplićem u taj proces i da pošaljem dopis u kojem pozdravljam ponovno uspostavljanje demokratije u gradu Mostaru, istovremeno dajući prostor Gradskom vijeću da samostalno nastavi s ostvarivanjem ovog istorijskog trenutka za građane Mostara”, piše Incko.

Podsjetio je kako je ”prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi s primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara”. ”Obaviješten sam da se tokom rasprave u Gradskom vijeću pojedini vijećnici izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasanju, pozivanjem na moju odluku iz 2009. godine. Žalosno je to što je uprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta Grada Mostara. Kao što sam napisao u svom dopisu pročitanom na početku konstitutivne sjednice Gradskog vijeća, imperativ je da novoosnovano Gradsko vijeće vrati povjerenje građana u ovo izborno tijelo. S tim u vezi, od vitalnog je značaja da se poštuje vladavina prava i osigura da se ključna tijela i funkcioneri, poput npr. gradonačelnika Grada Mostara, biraju u skladu sa Statutom Grada Mostara, osiguravajući ne samo demokratski legitimitet već i zakonitost njegove funkcije kako bi se spriječila buduća pravna osporavanja pred sudovima. Slijedom toga, kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora, pozivam vas da poduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulišu izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom I. člana 36 navedenog Statuta”, napisao je Incko.

Visoki predstavnik dodaje kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti. ”Građani Mostara zaslužuju gradonačelnika koji uživa podršku i legitimitet, što je moguće postići isključivo ako je takva osoba izabrana u skladu sa Statutom Grada Mostara”, naveo je Izcko.