IMENOVANA VLADA HNK, MARIJA BUHAČ PREMIJERKA (foto)

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas je potvrdila novu Vladu HNK koju će činiti HDZ, SDA i SDP, a na čijem je čelu Marija Buhač iz HDZ-a.

Vlada je dobila podršku 21 poslanika, a osam je bilo protiv.

Buhač je u svom ekspozeu naglasila da će Vlada HNK biti tim i Vlada koja sluša, Vlada svih vrađana, te najavila brojne promjene u svim segmentima.

Buhač je bila rukovodilac Sektora za zdravstvo u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK i kćerka je bivšeg čelnika KO HDZ-a BiH i uglednog biznismena Rafaela Gagre.

HDZ je uz premijera dobio još pet ministara, SDA tri, SDP dva, dok je na poziciju ministra pravosuđa dogovorom SDA i SDP-a predložen nestranački kandidat iz reda srpskog naroda Mostarac Goran Karanović.

Karanović je doktor pravnih nauka, dugo godina je radio kao novinar u mostarskom dopisništvu FTV-a, a potom kao savjetnik u Federalnom ministarstvu obrazovanja.

Što se tiče HDZ-ovih ministara, Mario Jurica iz Čapljine je novi ministar poljoprivrede,  Đuro Prkačin iz Stoca, ministar boraca,  Ivo Bevanda iz Čitluka, ministar saobraćaja, Mario Marić, ministar MUP-a i Milenko Bevanda, ministar zdravstva.

SDA je imenovao ministre građenja, finansija i obrazovanja u novoj Vladi HNK a to će biti Bekir Isaković, Adil Šuta i Adnan Velagić.

SDP je dao ministre turizma i ministra privrede a te funkcije će obavljati Emil Balavac i Zanin Vejzović.

Nakon imenovanja Buhač je rekla da je zadovoljna što je žena po prvi put na čelu Vlade HNK i što je skupila mlad tim čiji je prosjek oko 40 godina.

“Mi ćemo donijeti novi pristup, novu viziju i novu energiju u radu Vlade, a svoj rad temeljićemo na strateškom planiranju i strateškom izvršavanju naših aktovnosti i na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti”, rekla je Buhač.

Napominje da je ključni  fokus Vlade na dva temeljna pravca, a to su razvoj ekonomije, temeljen na dvije strateški prepoznate oblasti-turizmu i poljoprivredi, ali i razvoj obrta u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja.

“Želimo donijeti set socio-ekonomskih i demografskih mjera koje će olakšati život građanima, a posebno najugroženijim kategorijama stanovništva, mladim ljudima i mladim porodicama sa djecom”, poručila je Buhač.

Podsjetila je na to da je Vlada imenovana u novembru i da će se morati raditi brzo, efikasno i odgovorno kako bi se  ispunili ciljevi i donijeli svi budžetski dokumenti kako kantona tako i zavoda, a sve da bi građani što prije osjećali poboljšanja.

“Trebali smo do sada imati gotove sve planske dokumente kantona, rebalans i nacrt budžeta, ali nažalost na samom smo početku. Prije svega će se pristupiti analizi stanja zatečenog u kantonu, izradi rebalansa u koji će se ugraditi sve mjere iz paketa o kome sam govorila. Nadam se da će budžetska sredstva dopustiti da se primjeni što veći dio mjera koje smo planirali. Pred nama je razdoblje od tri godine i nadam se da ćemo do tada uspjeti sve završiti”, poručila je Buhač.

 

 

Prethodni članakKošarac: Strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja u završnoj fazi
Naredni članakDodik posjetio Bolnicu u Trebinju; Uručen inkubator i medicinska oprema