Ili novac za oba entiteta ili ga NEĆE DOBITI NIKO: Srpska prijeti blokadom 303 miliona evra pomoći EU za Federaciju BiH

Može li Republika Srpska blokirati 303 miliona evra koje je Evropska unija odobrila Federaciji BiH za četiri nova infrastrukturna projekta?

O ovom pitanju već dva dana raspravlja javnost u oba entiteta nakon što su predsjednik Srpske Milorad Dodik, a potom i premijer Radovan Višković, zaprijetili da će blokirati navedena sredstva ukoliko EU ne odobri novac i za projekte u Republici Srpskoj.

Prijetnje su uslijedile nakon što je iz Brisela stigla vijest da je iz evropskih fondova ovih dana odobreno 303 miliona evra nepovratne pomoći za infrastrukturne projekte u BiH, od čega sav novac ide za razvoj FBiH dok Srpskoj nije dodijeljen ni cent.

Tačka, ende, kraj

Grantovi Federaciji BiH dodijeljeni su za izgradnju autoputeva i realizaciju projekata vodosnabdijevanja. Srpska nije dobila ništa zbog političke krize u BiH za koju Brisel okrivljuje rukovodstvo RS.

Na ovu vijest prvo je reagovao Dodik koji je upitao na koji način EU misli da implementira odluku o dodjeli sredstava FBiH bez zajedničkih odluka u Sarajevu.

milorad dodik predsjednik republike srpske

– Zar misle da će neko iz Republike Srpske prihvatiti takav ponižavajući odnos prema Srpskoj – upitao je Dodik.

Slično je kasnije izjavio i premijer Višković, koji je otvoreno rekao da će predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH blokirati 303 miliona evra za FBiH.

– Neće se odobriti Koridor Vc u FBiH ako nema odobrenja projekta Koridor Vc u RS. Dakle, neće to biti verifikovano ni u Parlamentu BiH ni u Predsjedništvu BiH. Tačka, ende, kraj – rekao je Višković.

On je poručio da je “ovo BiH i da ne može EU birati hoće li malo da pomogne Sarajevo, a neće Banjaluku”.

– Odobravanje projekata u cjelosti ide putem Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH. Neće biti selektivno verifikovani projekti koji se odnose samo na jedan entitet, a ne odnose na čitavu BiH – zaprijetio je Višković.

Izvor Srpskainfo iz Predsjedništva BiH ističe da najavljena blokada iz Srpske može proći, ali isto tako postoji mogućnost i da ne prođe.

– Sve zavisi od toga o kakvoj vrsti pomoći se radi. Ako je riječ o grantu koji ne podrazumijeva kreditno zaduženje, onda nema potrebe da Predsjedništvo ili parlament taj sporazum odobre. Dakle, to može biti slobodna volja donatora da finansira određeni projekat. Međutim, ako postoje sporazumi koji podrazumijevaju saglasnost Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH, onda predstavnici iz Republike Srpske to mogu da blokiraju – kaže naš izvor.

“Dodik gura Srpsku u izolaciju”

Ministar za razvoj, preduzetništvo i obrt FBiH, Vojin Mijatović, nije mogao precizirati da li za sredstva koja je EU odobrila za Federaciju BiH treba potvrda iz Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH.

– Nažalost, Dodik nastavlja gurati Republiku Srpsku u još veću izolaciju. Postavlja se pitanje da li je svjestan da i Republiku Srpsku i sve njene građane zbog svoje politike stavlja pod sankcije i izolaciju od strane EU i čitavog zapadnog svijeta – kaže Mijatović za Srpskainfo.

Dodaje da je “jasna poruka EU i SAD da će zbog politike koju vodi Dodik posljedice snositi svi koji žive u Republici Srpskoj”.

– Konfrontacija s modernim svijetom nikom nije donijela dobro, pa se stoga bojim da nas politika u Republici Srpskoj tjera u katastrofalan scenario – ocijenio je Mijatović.

Prethodni članakRama danas u posjeti BiH: Sastaje se s Krišto
Naredni članakU Hadžićima uhapšen muškarac (38), policija pronašla veću količinu droge