Ikonić: Ferata na Veležu je veoma opasna jer nije obezbijeđen prilaz

Ferata “Srce Veleža” na planini Velež, na kojoj je u subotu nastradao planinar, veoma je opasna jer nije dovršena, odnosno nije obezbijeđen prilaz.

Ovo je potvrdio načelnik GSS Srpske, Nenad Ikonić i pozvao planinare da budu oprezni prilikom penjanja na ovu liticu koja je visine 400 metara i koja je, kako je rekao, veoma surova.

– Mi možemo samo potvrditi da je nastradali bio sa grupom planinara koji su veoma iskusni i nema tog vrha u Evropi na koji se nisu popeli. Oni su nam dali informaciju da je mladić bio s njima na ferati, ali se odvojio od grupe nakon čega je nestao – naglasio je Ikonić.

Kako je istakao, planinari su pripadnicima GSS dali informacije gdje bi nastradali mogao biti, nakon čega je i pronađen.

Ikonić je naglasio da mnogi neiskusni planinari ne razmišljaju o rizicima već idu da uživaju u ljepoti prirode precijenivši svoje fizičke sposobnosti. On je naveo da je ove godine bilo nekoliko slučajeva spasavanja planinara u BiH.

Podsjetimo, tijelo mladića pronađeno je na ferati “Srce Veleža” na planini Velež. Tijelo su pronašli pripadnici Gorske službe spasavanja Јahorina i Foča, Policijskih uprava Trebinja i Nevesinja. U akciji je učestvovao i Helikopterski servis Republike Srpske.

U subotu u kasnim popodnevnim satima pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Mostar primili su dojavu o nesreći koja se dogodila na ferati “Srce Veleža”.

Prethodni članakZAVRŠENA UJDURMA OKO IKONE: Tužilaštvo BiH obustavilo istragu
Naredni članakZavršava se rekonstrukcija dvije zgrade bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru