IGUMAN DANILO DOČEKAO PATRIJARHA: DOČEKUJEMO VAS KAO SVOGA OCA I PASTIRA

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović sa bratstvom manastira i brojnim vjernicima dočekao je patrijarha srpskog Porfirija riječima da ga vjerni narod u Hercegovini dočekuje sa radošću kao svoga oca.

”Dobro došli u najveću svetinju hercegovačku manastir Žitomislić koji je svjedok stradanja, ali i obnove srpskog naroda i koji je slika onoga kroz šta prolazi srpski narod kroz istoriju. Došli ste kao svoj među svoje i ova zajednica vas sa radošću dočekuje”, poručio je iguman.

On je naveo da ovaj manastir od 16. vijeka opismenjuje srpski narod, svjedoči ljepotu jevanđelske riječi i ljubavi prema svim ljudima.

Iguman je rekao da je u ovom manastiru živjelo 50 generacija igumana i monaha koji su ostali neizbrisivi trag. ”Ovi su kaluđeri osnivali škole, prepisivali knjige, postajali hilandarski igumani, dolazili do carske Rusije i donosili velike darove za ovu svetinju. Veliki među nama je i sveti mitropolit Petar Zimonjić, mitropolit hercegovački, a potom sarajevski koji se u ovoj svetinji zamonašio. On je najljepši od hercegovačkih sinova i najljepši od našeg bratstva. Od ležanja pred Gospodom uzdignut je na oltar i ikonostas ovoga manastira”, kazao je iguman Danilo.

On je podsjetio da su sabraća ovog manastira i  monasi žitomislićki koji su postradali u Drugom svjetskom ratu, njih četvorica i četvoro đaka iskušenika sa uspostavom nove vlasti otišli su da se javi na popis i nikada se nisu vratili. ”Pošli su kao jaganjad na klanje, jer su bili svjesnu da nikome ništa nisu uradili. Bečeni su u jamu Vidonja i tu 50 godina čekali da se vrate u svoju svetinju”, dodao je.

Iguman je istakao da su oni su zahvaljujući patrijarhu  i ostalim arhijerejima proglašeni mučenicima, kanonizovani i sad se praznuju svakoga 26. juna.

On je podsjetio da je posjeta srpskog Patrijarha nastavak neprekinute tradicije posjeta srpskih patrijarha manastiru Žitomisliću. Patrijarh Germana bio je u posjeti 1967. godine, patrijarh Pavle 1992. povodom sahrane Žitomislićkih Mučenika i 2005. godine kada je sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve osveštao obnovljeni manastir Žitomislić u kome je tom prilikom započelo i zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora, te patrijarha Irineja 2015. godine.

”Ovo je sveta zemlja mučenička, natopljena krvlju, jaucima i patnjom, ali je ovo zemlja vaskrsenja i ovaj manastir to svjedoči. Došli ste narodu koji vas dočekuje kao oca i pastira, narodu koji se dobrovoljno prije dvadesetak godina dobrovoljno vratio na porušene domove i potpuno smjelo obnavljao živoz u saradnji sa drugim narodima. Sveti Petar Zimonjić je tome podučio, jer je svaku svoju propovijed počinjao riječima  – brat je mio, koje vjere bio. Sveti Petar nije bio bez mudrosti i dobro je znao šta govori. Ovaj narod vas prepoznaje kao takvog pastira, kao takvog oca. Ponosni smo na to i imamo veliki sigurnost, jer nama na rubovima srpskih zemalja jako je bitno kakvu nam poruku šaljete. U vama smo prepoznali oca, pastira i kao takvoga vas dočekujemo, dobrodošli i blagoslovite nas”, kazao je.

Patrijarh srpski Porfirije u posjetu Mostaru došao je povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice koja je još uvijek neobnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.

Patrijarh Porfirije nakon manastira Žitomislić ide u Prebilovce. U Mostar se vraća u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18 časova.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar pozivaju vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha večeras u 19 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu.

Prethodni članakPatrijarh Porfirije: Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, a da nije otišao sa utjehom
Naredni članakPATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE POSJETIO PREBILOVCE