ICMPD: Ove godine veći broj izbjeglica i migranata kreće prema Evropi

Broj izbjeglica i migranata koji će ove godine krenuti prema Evropi vjerovatno će se povećati zbog pandemije koronvirusa, predviđa institut za migracijske politike ICMPD.

Očekuje se da će bolja zdravstvena zaštita  i dostupnost vakcina u Europi te globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom potaknuti veću migraciju prema Evropskoj uniji, rekao je za list Handelsblatt  Michael Spindelegger, direktor  Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike sa sjedištem u Beču.

“U EU-u ljudi dobivaju besplatne vakcine. To je vrlo privlačno za izbjeglice iz Afrike, Latinske Amerike i Azije. Zbog toga očekuemo porast ilegalne imigracije”, dodao je Spindelegger, koji je i bio austrijski vicekancelar i ministar spoljnih poslova.

“U mnogim zemljama slabe ekonomski izgledi. Zbog toga očekujemo da će se pojačati pritisak za iseljavanje”, predvidio je.

Stručnjaci ICMPD kažu da su primijetili pojavu novih migracijskih pravca prema Evropi, poput onih iz Libanona prema Cipru ili iz Mauritanije na Kanarska ostrva.

Broj migranata koji kreću tim pravcima povećao se za 900 odsto, po bečkom institutu. Na prostoru središnjeg Mediterana, pravcu preko Tunisa, broj migranata se prošle godine povećao za 155 odsto.

Spindelegger je rekao da očekuje i povećanje migracija iz Latinske Amerike kada se ponovno uspostave vazdušne veze jer je ta regija privredno mnogo teže pogođena krizom nego Evropska unija.

ICMPD su 1993. osnovale Austrija i Švicarska a sada u članstvu ima  18 evropskih država.N1