Huti napadaju, zapaljen tanker u Crvenom moru

Projektil ispaljen sa položaja Huta u Jemenu pogodio je noćas norveški tanker ”Strinda” stotinjak kilometara sjeverno od Bab el Mandeba, potvrdila je američka mornarica, čiji je razarač ”Mejson” pritekao u pomoć zapaljenom brodu.

Neposredno nakon eksplozije nije bilo informacija o eventualnim žrtvama, ali su odmah nakon incidenta u vode oko zapaljenog broda krenula i plovila britanske ratne mornarice.

Nedugo zatim, eksplozije su odjeknule i u Jemenu, oko položaja na kojima su raspoređene raketne jedinice Huta.

Američki izvori tvrde da je norveški brod pogođen najmanje jednim projektilom, svega nekoliko časova pošto je Izrael upozorio Vašington da će, ukoliko SAD ne uklone opasnost od napada Huta na brodove u Crvenom moru, sam riješiti taj problem.

Tokom vikenda, francuska ratna mornarica je objavila da je fregata koja se nalazi u kriznoj zoni, oborila dvije bespilotne letjelice lansirane iz Jemena.

Svega dan ranije, projektili ispaljeni iz Jemena pogodili su tri teretna broda u Crvenom moru, saopštila je američka Centralna komanda. Razarač ”Kerni” je, nedugo zatim, oborio tri drona.

Huti su brodove na Crvenom moru gađali protivbrodskim projektilima, koje su prethodnih godina dobili iz Irana. Američki obavještajci tvrde da Huti raspolažu sa dva tipa ovih projektila, dometa 450 i 500 kilometara.

Huti su 19. novembra na brodu “Galaksi lider” razvili palestinsku zastavu, svega nekoliko časova pošto su se na palubu, helikopterom, spustili specijalci te formacije i zarobili posadu.

Komandosi su oteli brod jer mu je vlasnik izraelski tajkun Abraham Rami Ungar, a akcija je uslijedila nedugo pošto je “Galaksi lider” prošao pored broda “Behšad”, plovećeg špijunskog centra iranske Revolucionarne garde.

Vlasti u Sani su odmah poslije početka izraelske kontraofanzive u Gazi uvele zabranu plovidbe za izraelske brodove, navodeći da je podrška Palestincima njihova vjerska i nacionalna dužnost.

“Brodovi svih ostalih država su nesmetano i bez teškoća prolazili kroz Crveno more”, tvrde Huti.

U danima koji su uslijedili nakon otmice “Galaksi lidera”, Izraelci su projektilima ispaljenim iz borbenog aviona F-35 oborili projektil koji je iz Jemena letio ka Еlijatu. Gotovo istovremeno, američki razarač “Tomas Hander” oborio je nekoliko bespilotnih letjelica, koje su takođe iz Jemena letjele ka Izraelu.

Prethodni članakSavjet ministara o izmjenama Sporazuma sa Srbijom o graničnim prelazima
Naredni članakNovi detalji ubistva Jasmine iz BiH: Bojala se bivšeg partnera