Hrvatska uvela najstrožiji režim mjera

Na snagu je stupila zabrana kretanja među županijama u Hrvatskoj, a uvedene su i propusnice. Od danas pa sve do 8. januara zabranjeno je napuštanje županije prebivališta ili stalnog boravka.

I prije stupanja na snagu ove odluke bilo je jasno – do propusnica će biti teže doći nego što je to bio slučaj prošlog puta kada su bile u upotrebi, piše Index.hr.

Do 18 sati u utorak građani su predali oko 80.000 zahtjeva za propusnice. Od onih zahtjeva koji su riješeni više od pola je odbijeno.

Odbijeno je 56 posto do sada obrađenih zahtjeva za propusnice, a 44 posto je odobreno.

To je zapravo u skladu s najavama iz Štaba da će izdavanje propusnica ovoga puta biti rigoroznije. Te je najave potvrdio šef Štaba i ministar Davor Božinović koji je još u petak poručio kako se uvodi mjera zabrane kretanja, a ne uvođenja propusnica.

Promjene koje su stupile na snagu bit će vidljive. Na granicama među županijama bit će policija koja će provjeravati svako vozilo.

Osim vozila, kontrolisat će se, kako je najavljeno, i autobusi čiji će putnici, ako putuju iz županije u županiju, takođe morati imati propusnice.  

Na izlazima iz Zagreba, odnosno Zagrebačke županije, koje će jedine u Hrvatskoj biti povezane i tvoriti jednu cjelinu, policajci će postaviti 16 kontrolnih punktova.