Hrvatska: Otvaraju se kafići nakon devet mjeseci

ТРЕБИЊЕ, 6. МАЈА /СРНА/ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић подијелио је данас своју славску трпезу са особама смјештеним на изолационом одјељењу требињске Болнице, али и са онима који се налазе у два требињска карантина и особљем које ради у тим установама.

U Hrvatskoj od danas gosti ponovo mogu da sjede u kafićima, a ne samo na njihovim terasama, nakon što im je prije devet mjeseci zabranjen rad.

Krajem novembra prošle godine odlukom Nacionalnog štaba Civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima, osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovo dozvoljen, uz mjere koje važe i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.

Među tim mjerama je rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu, pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za sto i dok se ide u toalet, kao i dezificijensi na ulazu, prenose hrvatski mediji.

Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih domaćinstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što zavisi od površine prostora.

Predsjednik Nezavisnog udruženja ugostitelja Zagreba Žaklina Troskot rekla je da su ugostitelji iz kafe-barova jedva dočekali da mogu opet da rade u zatvorenom prostoru, ali da nisu u euforiji jer je iza njih dug period od devet mjeseci zatvorenosti i ukupno 18 mjeseci otežanog poslovanja u pandemiji.

Prethodni članakNova školska godina – đaci ponovo u klupama
Naredni članakEpidemiološka situacija SVE GORA: Korona za mjesec dana odnijela 55 života, na liječenju osam puta više pacijenata