HRVATSKA OD BiH TRAŽI DETALJNE INFORMACIJE O IZGRADNJI AERODROMA TREBINJE

Projekat Aerodroma Trebinje, koji bi mogao koštati 100 miliona evra, pa i više, izazvao je pažnju i vlasti Republike Hrvatske koja od Bosne i Hercegovine sada traži objašnjenje šta se tačno planira graditi u tom pograničnom području.

Koncem aprila, raspisan međunarodni konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Aerodrom će se nalaziti na kraškom području 14 km zapadno od centra Trebinja i zauzimaće površinu od preko 300 hektara.

Podsjetimo, krajem aprila ove godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potvrdio je da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima BiH u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.

Momirović je tada pojasnio da Srbija ne želi da finansira aerodrom u Trebinju koji će koštati između 80 i 100 miliona evra, a da kontrolu neba ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska.

U međuvremenu, podsjetimo, mediji iz Hrvatske iznijeli su strahove da – Beograd planira u Trebinju stacionirati ruske i(li) srpske lovce.

“Aleksandar Vučić i Srbija u potpunosti plaćaju, a Milorad Dodik gradi golemi međunarodni aerodrom u Trebinju, s terminalom većim od 7.000 kvadrata i pistom dužom od zagrebačke i beogradske!”, pisala je u maju ove godine splitska “Slobodna Dalmacija”.

Institucije Hrvatske aktivirale su se sredinom ovog mjeseca u vezi s ovim pitanjem.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, ministar privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske dr Tomislav Ćorić zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova BiH zvaničnu informaciju o ovom projektu.

“U skladu s odredbama članka 3. Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica, molim Vas da nam kao zainteresovanoj državi dostavite informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju aerodroma Trebinje kod mjesta Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina”, napisao je ministar Ćorić u dopisu ministarki Biseri Turković.

Informacija je, takođe, upućena na znanje i ministarki u Vladi Republike Srpske Srebreniki Golić, a o svemu je upoznato i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske s Gordanom Radmanom Grlićem na čelu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH zasad se ne oglašavaju, no posve je izvjesno da Hrvatska neće posustati.

Hrvatski mediji navode da je ključno pitanje koje ko će letjeti s ovog aerodroma, pošto je okolna mreža aerodroma više nego dovoljna.

Oni nagađaju da će ”možda u istočnoj Hercegovini za koji mjesec prve konture dobiti pista koja zapravo kani udomiti eskadrile ruskih ili srpskih lovaca”.

Prethodni članakErdogan odlučio napraviti džamiju u Crnoj Gori, poznato i u kojem gradu
Naredni članakEKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE I VIDEO SNIMKE: Pogledajte kako se na svadbi kćeri Bakira Izetbegovića pjevalo ‘O Bella Ciao’