Hrvatska: Od 1. jula skuplje sezonske putarine za 10 odsto

Od 1. jula do 30. septembra Hrvatska ponovo uvodi skuplje sezonske putarine za deset odsto, osim za kamione i autobuse, saopšteno je iz Hrvatskih autocesta.

Tako će od ponedjeljka za prvu grupu vozila, cijena putarina na auto-putu A1 na dionici od Zagreba do Karlovca koštati 2,80 evra umjesto dosadašnjih 2,50 evra, dok se na dionici Zagreb–Dugopolje cijena povećava na 26,40 evra umjesto dosadašnjih 24 evra.

Dionica Zagreb–Rijeka će koštati 10,10 evra, a do sada je bila 9,20 evra, dok će na dionici Zagreb–Goričan koštati 6,40 evra, umjesto 5,80 evra.

Deonica Zagreb–Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 evra sa 16,90 evra, a Zagreb–Osijek na 17,70 evra sa 16,10 evra.

Iz HAC-a podsjećaju da su sezonske cijene putarina uvedene 2017. godine, ali i da se posljednje četiri godine, tokom i nakon kovid krize, nisu primjenjivale, kao jedna od mjera podrške građanima i ekonomiji u turističkoj sezoni.

Isto tako navode da je HAC ulaskom Hrvatske u evrozonu u konverziji cijena putarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je putarina u konverziji iznosila 20,17 evra HAC je zaokružio na 20,10 evra umesto na 20,20 evra.

– Posljedično, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnjim mjesecima. U ukupnom saobraćaju vozila tokom ljetnjeg perioda najveći udeo vozila čine motocikli, putnička vozila, putnička vozila s prikolicom i kamperi – navodi se u saopštenju HAC-a.

Prethodni članakЈak zemljotres pogodio Čile
Naredni članakVučević: Ne smijemo da izgubimo slobodarski duh, ali moramo da čuvamo mir i stabilnost