Hrvatska dobija „korona redare“

U Hrvatskoj, osim što se i kafićima i restoranima uvodi zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju da nose maske, jedna od novosti su i „korona redari“.

Oni moraju da osiguraju ugostiteljski objekat, po jednog na 50 gostiju.

– „Korona redari“ su jedna od mera, to su osobe koje vlasnici obekta odrede, njihova je svrha da sprovode mere HZЈZ-a. Vlasnici ugostiteljskih objekata su dužni da od danas odrede „korona redare“ – objasnio je njihovu funkciju pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut za RTL.

Na pitanje kakva je trenutna situacija s kršenjem mjera, Trut je rekao kako je u 256 nadzora utvrđeno 16 kršenja mjera.

– Radi se o nepridržavanju razmaka i nenošenju ili nepravilnom nošenju maski. Izdata su samo usmena upozorenja – rekao je Trut i dodao da svi koji krše mjere HZЈZ-a, mog biti kažnjeni, a postoji i kazna za nenošenje maske, prenosi portal Indeks.

– Vlasnik objekta je dužan da osigura sprovođenje mjera u svom objektu, on mora da osigura da gosti nose maske. Ako odbiju, odnosno, ako to ne učine, kaznu će platiti vlasnik objekta. Kazne postoje, one su propisane zakonom – rekao je Trut.

U ovom trenutku se ne razmišlja o tome da se kazne fizička člica, jer, kako kaže Trur, svrha nije kažnjavanje, nego treba podstaknuti građane da se ponašaju u skladu s preporukama.