HRAM VAZNESENJA GOSPODNJEG U SELU LIPA VIŠE PUTA BIO NA METI VANDALA

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u selu Lipa nadomak Bihaća, gdje je smješten migrantski kamp, više puta našao se na meti vandala, ali je uprkos tome obnavljan što će biti i nastavljeno, rekao je paroh bihaćki Slaviša Milinović.

Otac Milinović kaže da je hram u selu Lipa unazad nekoliko godina obijan šest puta, pri čemu je bio oštećen i devastiran.

“U posljednje tri godine hram je dobio struju, vodu, nova vrata, ikonostas i nastavljena je dalja obnova”, naveo je paroh Milinović.

On je podsjetio da je Hram Vaznesenja Gospodnjeg u selu Lipa podignut 1901. godine, a onda je 1941. devastiran od Nezavisne Države Hrvatske i njemačkih trupa.

“Poslije nesrećnog rata, narod kao pristalica komunizma zapustio je svoj hram. Bio je u ruševini sve do početka devedesetih godina. Tu je narod zatvarao stoku”, rekao je paroh bihaćki.

Narod se kod hrama u Lipi okupljao na dan Svetog velikomučenika Pantelejmona, 9. avgusta, a jedne prilike pedesetih godina se desilo da je nekoliko komunista pucalo u krst, zapravo jabuku na kojoj je postavljen.

Selo Lipa je do 1995. godine brojilo nešto više od stotinu domaćinstava sa 400 članova.

“Radili su u Bihaću, ali nisu napuštali selo, već su živjeli u svojim kućama. Nakon rata, u Lipu se nije vratio nijedan prijeratni stanovnik”, rekao je sveštenik Milinović.

Lipa danas nema nijednog srpskog stanovnika. U tom selu je izgrađen migrantski kamp u kojem su smještani migranti koji su dolazili u Unsko-sanski kanton da bi se odatle prebacili dalje prema zemljama EU.

Protesti Srba da se baš na srpskoj zemlji izgradi kamp nisu urodili plodom i prvi migranti su tu naseljeni u aprilu 2020. godine.

Prethodni članakVLADA IMENOVALA PREGOVARAČKI TIM ZA PREGOVORE SA SINDIKATIMA ZDRAVSTVA
Naredni članakVIŠKOVIĆ: OD NOVE GODINE OČEKUJEM NOVO POVEĆANJE PENZIJA