Hoće li arbitražna odluka u korist Slovenije povećati cijenu struje u Srpskoj?

Luka Petrović, v.d. generalnog direktora Mješovitog holdinga “Еlektroprivreda Republike Srpske”, u Temi dana ATV-a najavio je peti po redu Samit energetike Trebinje, a jedna od tema je bila i cijena električne energije za građane i privredu, odnosno, hoće li doći do poskupljenja.

Samit energetike Trebinje (SЕT), koji će se održati od 20. do 22. marta, izrastao je u jedan od najeminentnijih skupova za energetsku temu, kaže Petrović.

„Povećan je broj zainteresovanih, preko 900 ljudi je prijavljeno za učešće na Samitu u Trebinju. Važno je reći da je tema Samita koordinacija i bolja komunikacija svih energetskih kompanija na Balkanu. Mislimo da uvezujemo sve donosioce odluka, kako iz sfere javnog života tako i iz sfere energetike na cijelom Balkanu a i šire. Svi ti gosti i učesnici panela će dati zaključke koji će vrijediti za narednu godinu, da se pokrenu aktivnosti i dođe do stabilizacije energetskog sektora na Balkanu“, najavio je Petrović.

Neke od tema ovogodišnjeg SЕT-a su dekarbonizacija, fleksibilnost sistema, balansna energija, pravila koje uvodi Еnergetska zajednica i na koji način se mogu izvršiti reforme određene za praćenje tih smjernica.

„Tu ima niz specijalnih tema, obrađuju se specijalne oblasti, stručnjaci iz različitih sfera će razmijeniti mišljenje i donijeti zaključke, i mi ćemo to svakako uputiti u dalju proceduru“, rekao je Petrović za ATV.

Govoreći o rezultatima Еlektroprivrede, Petrović je rekao da je prošla godina bila najbolja godina u istoriji ovog preduzeća. Prije svega, zahvaljujući radu dvije termoelektrane ali i dobroj, natprosječnoj hidrologiji.

„U tom smislu je ostvarena najveća dobit u istoriji preduzeća. Sistem distributivne djelatnosti isključivo funkcioniše na bazi prihoda od mrežarine koju uređuje Regulativna agencija za energetiku. Mi učestvujemo u finansiranju Еlektroprenosa BiH, gdje smo i suvlasnici 41 procenat. Tu je i električna energija koje plaćaju proizvođačima električne energije u Republici Srpskoj a to su dvije termoelektrane i tri hidroelektrane, plus mali proizvođači iz obnovljivih izvora“, naveo je on.

Višak energije koji se pojavljuje u sistemu Еlektroprivreda prodaje na tržištu. Prošla godina je po pitanju toga bila izuzetno dobra, a za ovu godinu se to trenutno ne može reći.

„Već su cijene drastično pale u odnosu na prošlu godinu, čak su došle na nivo cijene energije koje su bile prije korone. To traži onlajn praćenje svih parametara u sferi energetike. Isto tako smanjena je privredna aktivnost u cijeloj Еvropi, nema one potrošnje električne energije kao prije nekoliko godina. Sve to utiče da su cijene električne energije znatno pale. Tako da moramo vršiti rekalkulacije u svakom segmentu“, istakao je Petrović.

Еlektroprivreda Republike Srpske jedina na Balkanu svojim resursima gradi hidrolektranu Dabar snage 160 megavata. Tu je i solarna elektrana koja se razvija u saradnji sa Mađarskom, i još nekoliko projekata koji su u toku.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti poskupljenja struje za građane ili privredu u Republici Srpskoj, Petrović je podsjetio da su u 2024. godinu ušli sa arbitražnom odlukom prema kojoj Slovenci uzimaju trećinu energije iz RiTЕ Ugljevik po proizvodnoj cijeni.

„RiTЕ Ugljevik će imati svoja sredstva koja je i do sada imao, ali će Еlektroprivreda morati nabavljati dijelove te energije za građane Republike Srpske i privredu po većim cijenama. Ako je hidrologija dobra onda ne moramo kupovati na tržištu već možemo onu energiju koju smo mislili prodati u izvoz ostaviti za građane i privredu. To govori da potencijalno ostajemo sa manje električne energije za izvoz, a samim tim očekujemo i manje prihode. Zato u kontinuitetu pratimo meteorologiju, klimatske promjene. Svakako da je biser u elektrosistemu Srpske bilećka akumulacija koja nam znači sigurnost“, objasnio je Petrović.

Sigurno će dobit u ovoj godini biti značajno manja jer žele da povećaju snagu u RiTЕ Gacko, a mora se dodatno ulagati u rudarsku mehanizaciju u Ugljeviku, da bi imali dovoljne količine uglja. Ako sve te aktivnosti budu uspješne, kaže Petrović, nema razloga da se poveća cijena električne energije.

„Veliki su zahtjevi od obe elektrane i svakako da ćemo u narednim mjesecima vršiti analize i pratiti da li postoje sredstva u okviru Еlektroprivrede. Ako ne postoje rezerve, onda ćemo morati dolaziti do novih finansijskih sredstava. Najvažnije je da smo u investicionom zamahu, da ćemo stvoriti nove količine električne energije koje su daleko povoljnije od onih koji mi danas prodajemo tržištu Republike Srpske. Nismo podnosili inicijativu za povećanje cijena ni privredi ni domaćinstvima“, rekao je Petrović.

 

 

Prethodni članakSvjetski mediji o sastanku Dodika i Putina
Naredni članakŠta su “Igre budućnosti”: Takmičenje koje može da “okrene” sportski svijet