HNK: Problem pozicije direktora policije

Pozicija direktora policije problem je koji stanovnike Hercegovačko-neretvanskog kantona, posebno same policijske radnike muči godinama. To je najvažnija pozicija policijskom sistemu nakon one ministra unutrašnjih poslova, a nepopunjena je zbog političkih nesuglasica HDZ-a i SDA. Nakon slučaja policijske brutalnosti nad mladićem i divljanja navijača, intenzivirana je i potraga za novim direktorom.

Prvi korak pri izboru legitimnog i stalnog direktora policije bio je na Komisiji  za izbor i imenovanje kantonalne skupštine. Komisija je raspisala javni konkurs za članove nezavisnog odbora, tijela koje bira i nadzire rad direktora. Konkurs je otvoren do kraja mjeseca.

SLAĐAN BEVANDA, ministar unutrašnjih poslova HNK

”Mislim da je to pravi put jer treba učiniti sve da se ta nezavisna komisija što prije formira i da krene sa procedurom izbora komesara, nadam se da će to biti skoro jer MUP-u HNK trebaju instituti, prvo komesar a onda i ovi što po zakonu moraju postojati u ministarstvu.”

U ovaj odbor biće izabrano 7 članova, dva iz MUP-a, te 5 iz oblasti kriminalistike i prava. Završetkom konkursa biće odabrani najbolji kandidati koji će tada razmatrati kandidate za poziciju direktora policije. To neće biti njihov jedini posao u 4 godine mandata koji je pred njima.

JULINETA JURIĆ, predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNK

”..i da razmatra sve žalbe na rad direktora policije uključujući žalbe građana, ocjenjuje sveukupni rad direktora, razmatra prijedloge skušptine, vlade ili ministra o smjeni direktora i predlaže njegovu smjenu u slučaju krivičnog djela i teške povrede službene dužnosti.”

Iako je ulazak u legalan izbor direktora bolji od nedavno propale ideje imenovanja vršioca dužnosti na ovu poziciju, stručnjak za kriminalistiku Sandi Dizdarević upozorava na mogućnost miješanja politike u izbor članova ovog povjerenstva.

SANDI DIZDAREVIĆ, profesor kriminalističke psihologije

”Nije to samo problem ovog kantona, to je problem svake, iako je nezavisni odbor zamišljen kao fenomenalno tijelo u kojem stručnjaci, naučnici koji se bave tim poslom treba da procijene koja osoba a koja ispunjava određene uslove treba da rukovodi policijskim organom”

Važnost što bržeg izbora što kvalifikovanije osobe za ovu poziciju ogleda se i u činjenicama da 100 budućih policijskih službenika čeka nastavak procesa prijema, budući da je direktor policije jedini koji može potpisati pismeni dio testa, te da policajce koji su provodili nasilje za vrijeme policijskog sata bez njega nije moguće sankcionisati. Imena članova odbora koji bira novog direktora mogla bi biti poznata sljedeće sedmice.

Prethodni članakSJAJNA PARTIJA Jokić donio izjednačenje Denveru (VIDEO)
Naredni članakKilometarske kolone na granicama BiH i Hrvatske zbog novih propisa