HNK – POLICIJA IZLAZI NA ULICU

Problem na relaciji policija Hercegovačko-neretvanskog kantona-Vlada HNK traje dugi niz godina, no i pored niza sastanaka, pregovora i sporazuma već dugi niz godina ne uspijevaju riješiti problem koji se prvenstveno tiče isplate dugovaja  po pravosnažnim sudskim odlukama. Problema u MUP-u ima i na ostalim poljima, no ovaj koji se tiče egzistencije, čini se više ne može čekati.

-Kako ni na 154. sjednici Vlade održanoj 12.10. ova problematika nije razmatrana Sindikat policije obavještava javnost da će (ili samostalno ili s ostalim sindikatima proračunskih korisnika) organizovati protestno okupljanje i protestnu šetnju, a o tačnom datumu i lokaciji mediji će biti blagovremeno obaviješteni, stoji na kraju aopštenja za javsnot Upravnog odbora Sindikata policije u HNK.

Iz Sindikata podsjećaju na to da je jedan od najvećih problema s kojim se dugi niz godina susreću neisplata dugovanja po pravosnažnim sudskim odlukama.

-Iako je Vlada HNK, u namjeri da zaustavi presude zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku, prema Sudu za ljudska prava u Strasbourgu uputila Akcioni plan za realizaciju generalnih mjera, te u Budžetu za 2021. godinu predvidjela 4,5 miliona KM za isplatu dijela uknjiženih dugovanja, svjedoci smo maksimalnog odugovlačenja i očigledne nespremnosti Vlade za provođenje vlastitih odluka”, stoji u saopštenju UO Sindikata policije u HNK.

Pojašnjavaju da je u cilju prevladavanja ove problematike Sindikat policije s predstavnicima Vlade koju su predstavljali ministri unutrašnjih poslova i finansija 24.6. 2021. godine održao sastanak na kojem je dogovoren način i dinamika isplate ove vrste dugovanja za 2021. godinu.

-Takođe, u pismenoj i usmenoj komunikaciji s premijerom i njegovom Kancelarijom uvjeravani smo da će sve dogovoreno s navedena dva ministra kao predstavnicima Vlade biti i provedeno. Iako smo imali čvrsta uvjerenja da će već na sljedećoj sjednici Vlade HNK biti donesena odgovarajuća odluka, te ista biti realizirana u toku proračunske 2021. godine, u proteklom periodu su održane 151., 152., 153. i 154. sjednica Vlade, a navedena problematika nije razmatrana, te je tako vrlo upitna mogućnost provođenja dogovora u toku ove fiskalne godine, stoji u saopštenju policije.

Naglašavaju da su u prethodnim godinama rebalansom budžeta bili izigrani od strane Vlade HNK tako što su sredstva predviđena ovom stavkom na sumnjiv način raspoređivana na druge pozicije. Zbog toga su na sjednici UO koja je održana 28.09.2021. godine donijeli Odluku o protestnom okupljanju ako na sljedećoj sjednici Vlade ne bude donesena odgovarajuća odluka, te smo o tom dopisom upoznali premijera i ministre financija i unutarnjih poslova”, kažu u sindikatu.

Prethodni članakNEVESINJE – PROFESORI MUZIČKE ŠKOLE KONCERTOM OBILjEŽILI DAN USTANOVE
Naredni članakCvijanovićeva upitala opoziciju: Jeste li za Ustav ili za ono što hoće Bakir Izetbegović