HNK: Počinju upisi u srednje škole

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) počinju u srijedu, 19. juna, drugi upisni rok počinje 26. juna, dok je treći upisni rok 26. 8. 2024. godine.

Za upis u srednje škole predviđeno je ukupno 2.330 mjesta, potvrdili su iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

“Od toga, 1.735 mjesta namijenjeno je za gimnazije, vjerske i stručne četvorogodišnje programe (uključujući i umjetničke škole). U stručne trogodišnje programe, predviđeno je 595 mjesta, od kojih je 19 mjesta za pomoćna zanimanja”, navode iz resornog kantonalnog ministarstva i dodaju da je ove godine osnovnu školu završilo 1.863 učenika.

Učenicima će prilikom upisa, kako kažu, biti ponuđena i neka nova zanimanja.

“Nekoliko srednjih škola uvelo je nova zanimanja, koja se odnose na srednje stručno obrazovanje, dok su određene škole sa gimnazijskim smjerovima inovirale postojeće nastavne planove i programe”, rekli su iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

Dalje navode da je i ove godine upisano manje prvačića u osnovne škole.

“Kada je riječ o osnovnim školama, ove je godine upisano 1.717 učenika, dok je u prošloj godini upisano 1.779 učenika”, poručili su iz ministarstva.

Prethodni članakKošarac: Intervencionizam OHR-a i Ambasada SAD-a glavni rušilački faktor u BiH
Naredni članakVlada Srspke isplatila milion maraka za opštine pogođene olujnim nevremenom